Welkom op de zonnepanelen site zonnepaneel-info.nl

Wat u over zonnepanelen en dergelijke kunt vinden op deze website

Deze site verstrekt informatie over zonnepanelen. Indien u zich aan het oriënteren bent is dit de ideale website. U vind er veel nuttige informatie, en wilt u gedetaïlleerder informatie dan wordt u op weg geholpen met een link naar een andere site. Op deze site vind u een aantal berekeningsprogramma's, zoals de terugverdientijd calculator, berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn, schaduwanimatie, kabelberekeningen, enz.

Wat is er nu interessant om te kopen?

Half cut zonnepanelen met 5 busbars of meer en half cut zonnecellen. Dit garandeerd op dit moment (2019) de hoogste opbrengst met het minste last van schaduw, en naar verwachting de langste levensduur met hoge opbrengst. Nieuw zijn de gekleurde pv-panelen. Het oog wil tenslotte ook wat.

Kooptip zonnepanelen pv-panelen offerte aanvragen

Een website als een boek

Deze website is opgezet met het concept om een boek te maken. Onderstaand de onderwerpen (hoofdstukken) die op de website staan. Voor een gedetaïlleerd inhoudsopgave raadpleeg de sitemap.

Actueel: Het prijsplafond 2023

1. Het principe van zonne-energie

De kracht van de zon, en wat er van overblijft zodra de straling de aarde (en Nederland) bereikt heeft. Begrippen als Airmass, Tilt, instralingshoeken worden hier besproken.

2. Zonnecellen

Er bestaan verschillende soorten zonnecellen. Verschillend materiaal, zoals mono- en polykristallijn en verschillende technologiën zoals p-type en n-type cellen en perc.

3. Zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, denk aan de verschillende celsoorten, maar er zijn ook ongelamineerde zonnepanelen, zonnepanelen met cellen tussen twee glasplaten, buigzame zonnepanelen, en zelfs dakpanzonnepanelen. Verder word aandacht geschonken aan de afmetingen, de diodes en aansluitdozen, het lezen en begrijpen van de datasheets, het serie of parallel schakelen van zonnepanlen alsmede het interpreteren van het tupelaatjde, garantie en de verschillende merken.

4. De omvormer

De werking van de omvormer. Het MPP en de gevolgen van schaduw op zonnepanelen. Optimizers en micro-omvormers. Dimensioneren met de hand en met ontwerpsoftware. Garantie en garantieverlenging op netomvormers. Kabeldikte en lengte berekeningen. De verschillende soorten stekkers en monitoring van de opbrengst.

5. De meterkast

Hoe de netomvormer aan te sluiten in de meterkast. Is hier een aparte groep voor nodig? Hoeveel vermogen mag er aangesloten worden op de hoofdaansluiting en is een aparte aardlekschakelaar verplicht? Kan ik een aparte kWh-meter installeren in mijn groepenkast om de zonnestroom te registreren? Is mijn meter geschikt voor teruglevering van zonnestroom?

6. Montage

Oriëntatie, legplan, montagemateriaal en vervolgens het monteren zelf op een plat-, schuin-, golfplaten-, damwandprofieldak of hangend aan het balkon. Voor platte daken tevens een berekentool om de afstand tussen twee rijen zonnepanelen te berekenen en ballasttabellen tegen het wegwaaien van zonnepanelen. Er is ook veel montagesoftware van diverse fabrikanten.

7. Opbrengst

Aan de hand van KNMI gegevens (temperatuur, zoninstralingssterkte) kan men de verwachte opbrengst aan zonne-energie bepalen. Seizoensinvloeden en opbrengstgegevens uit het verleden.

8. Zelf zonnepanelen nemen

Vragen die gesteld dienen te worden als men zelf zonnepanelen wil nemen. Zoals is mijn dak wel geschikt? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat gaat dat kosten. Wat is de terugverdientijd van mijn zonnepanelen? Moet ik nu kopen of nog even wachten? Hoe lees ik datasheets en offertes? Hoe lang gaan zonnepanelen mee en hoe zit het met de garantie? Hoe vraag ik mijn BTW terug? Kan ik nu nog salderen? Moet ik een vergunning aanvragen? En hoe gaat het als ik in een appartement woon?

9. Opslag van zonne-energie

Ik wil de opgewekte elektriciteit niet gelijk gebruiken maar opslaan voor later gebruik. Informatie over dag/nacht accu’s, soorten accu’s, de levensduur van een accu en een besparingsberekening. Opslaan van energie in warmwater is mogelijk met een pv-boiler.

10. Simulatiesoftware

Veel fabrikanten leveren gratis software om een zonnepaneelsysteem te dimensioneren en de opbrengst te voorspellen. Er bestaan echter ook onafhankelijke simulatieprogramma’s voor zonne-energie.

11. Onderhoud en inspectie

Zonnepanelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Toch zijn er een paar zaken waar men maar beter aandacht aan kan besteden, zoals regelmatig schoonmaken bij vervuiling, en het visueel controleren op microcracks, schroeiplekken, slakkesporen en hot spots.

12. Handige tools voor zonnepanelen

Voor het opstellen van zonnepanelen op een plat dak is een kompas onontbeerlijk. Maar er zijn nog meer interessante tools en hulpmiddelen die het de zonnepaneelliefhebber makkelijk maken.

13. Overige

De Altman z-score om de kredietwaardigheid van een zonnepanelenfabrikant te bepalen. Bloombergs Tier-indeling van zonnepaneelfabrikanten. Garantie en herverzekering van zonnepanelen. Verder aandacht voor het gelijkspanningsnet, de solarbike, en de zonnepaneel quiz.


Tips om te lezen:

Uitbreiding: Mixen oude met nieuwe panelen ?

Moet ik nu kopen of nog even wachten ?

Leuk en nuttig om te doen:

Bereken de terugverdientijd

Doe de zonnepaneel quiz, en verbeter de highscore!

Hou deze site in de gaten. Er word nog regelmatig aan updates gewerkt!


Volgende pagina: Het principe van zonne-energie