Zonnepanelen

We onderscheiden de volgende veel voorkomende cel-technologiëen:
-monokristallijn
-polykristallijn
-Amorf silicium
-CIS- panelen
Daarnaast kunnen deze ook in verschillende vormen uitgevoerd zijn. Populair zijn momenteel:
-Glas-folie zonnepanelen
-Glas-glas zonnepanelen
-dubbelzijdige zonnepanelen
-Zonnecellen geïntegreerd in een dakpan
-Overige vormen
Tevens zijn er ook zonnepanelen te koop met een geintegreerde optimizer in plaats van een junctionbox waar de kabels met stekkers op aangesloten zijn. Bij sommige grote merken kan men kiezen tussen een standaard junctionbox, een solaredge optimizer of een Tigo energy optimizer.

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal in serie geschakelde  zonnecellen.  De praktische uitvoering komt er op neer dat de verschillende zonnecellen  gelamineerd worden, aan de bovenkant afgedekt met een glasplaat en vervolgens wordt er een aluminium frame om bevestigd. Zo ontstaat een paneel dat makkelijk te vervoeren en te monteren is.
Ter vermijding van het hotspot-effect wordt er per twee rijen een diode geplaatst.  Zodra een zonnecel geen zonnestraling ontvangt gedraagd hij zich als een Ohmse weerstand. De bypassdiode overbrugt deze weerstand. Als men dit niet zou doen, dan zou het complete zonnepaneel gespert worden door een enkel beschaduwde cel. Nu kan het onbeschaduwde deel  gewoon vermogen leveren.

Standaard test condities van zonnepanelen

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaard testcondities (STC) opgesteld: een instraling van 1000 Watt/m², waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt uitgedrukt in Wattpeak (Wp). De afmetingen van zonnepanelen zijn min of meer gestandaardiseerd. Veel voorkomende afmetingen van kristallijne zonnepanelen zijn ca. 160 x 80 cm. (175 Wp en 200 Wp panelen). Maar zodra er meer cellen geplaatst gaan worden om hogere Vermogens per paneel te bereiken, bijvoorbeeld bij 250 of 350 Wp-panelen, dan worden de afmetingen ook groter, ca. 165 x 100 cm, en in de praktijk vaak onhandiger om op het dak te plaatsen. Dunne film-panelen zoals CIS-zonnepanelen, zijn er in verschillende maten, meestal zijn deze vierkanter dan de kristallijne panelen. Omdat de STC in de praktijk eigenlijk nauwelijks voorkomen heeft men een meer realistische norm opgesteld: de NOCT. NOCT= Nominal Operating Cell Temperature Conditions, dat wil zeggen:
Instraling = 800 W/m²
Omgevingstemperatuur = 20°C
Windsnelheid 1 m/s. Steeds vaker ziet men in datasheet ook de gegevens volgens deze normering.

Opbouw zonnepaneel

Opbouw pv-paneel

1 = aluminum frame
2 = waterdichte afdichting, meestal siliconenrubber
3 = ijzerarme glasplaat houdt water tegen en laat licht door
4 = eva-folie
5 = zonnecellen
6 = afdichting aan de onderkant, meestal siliconenkit.

Verschillen tussen de diverse zonnepanelen

De verschillen tussen de diverse zonnepanelen (Let op: zonnepanelen worden steeds verbeterd, de waarden zullen op termijn ook wijzigen):

Eigenschap

Mono
kristallijn

Poly
kristallijn

CIS

aSi

Vermogen per m² [Wp]

170

170

135

96

Rendement [%]

17

16

13,4

9,6

Gewicht per m2 [kg]

ca. 12

ca. 12

ca. 16

ca. 12

Vermogensafname bij temp.stijging %/K

-0,4

-0,5

-0,3

-0,2

Vermogensafname  bij weinig licht [%]2


Opbrengstvermindering eerste 6 maaanden [%/jaar]

0,1….0,15

0,1….0,15

 

20..30

Opbrengstvermindering 0,5…20 jaar [%/jaar]

0,3..0,6

0,3..0,65

 

0

Verwachte levensduur [jaren]

30

30

 

25

Productieproces:

Zagen

Gieten

 

Opdampen

Kleur:

Blauw

Blauw

 

Zwart/ bruin/ goud

Aantal diodes:

3 (soms 6)

3

1

Zwart/ bruin/ goud

Toe te passen netomvormertype:

Allen

Allen

 

Alleen via scheidings trafo

Opbrengstgarantie eerste 10 jaren

90%

90%

 

90%

Opbrengstgarantie 10 – 25 jaar

80%

80%

 

80%

Prijs in EUR/Wp (puur mbt panelen)

105%

100%

 

96%

Prijs in Eur/Wp (paneel, frame, montage, omvormer, kabels enz.)

 


 

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? En wilt u misschien een en ander vergelijken? Of een indicatie krijgen wat dat allemaal gaat kosten? Dan kunt u het offerteformulier invullen en u ontvangt gratis en vrijblijvend een offerte.

Volgende pagina: Dunne film zonnepanelen

Zoeken op de site:

Reacties

socialbar facebook, google+, twitter, email

Advertenties

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Voor meer informatie over de prijs van zonnepanelen, netomvormers, montagemateriaal en montage werkzaamheden bezoek de prijspagina.

Wolkje en zwarte panelen

pv-panelen cartoon zwartwerker
Hotspot effect
Bypassdiode ter vermijding van het hotspot-effect

Zodra een zonnecel geen zonnestraling ontvangt gedraagd hij zich als een Ohmse weerstand. De bypassdiode overbrugt deze weerstand. Als men dit niet zou doen, dan zou het complete zonnepaneel gespert worden door een enkel beschaduwde cel. Nu kan het onbeschaduwde deel  gewoon vermogen leveren. De diodes bevinden zich in de aansluitkast van het zonnepaneel. Met behulp van een warmtecamera (infrarood thermografie) kan men hotspots opsporen op een zonnepaneel.

Zwarte panelen

Polykristallijne panelen herkend men aan de vierkante zonnecellen. Monokristallijne aan de afgeronde hoeken van de zonnecellen. Beiden zijn standaard blauw van kleur. Monokristallijn kan men echter zo maken dat ze bijna helemaal zwart zijn. Door ook nog de 'lijst' van het zonnepaneel zwart te maken, en zwart montage materiaal toe te passen, kan men een mooie onopvallende zwarte zonnegenerator op het dak plaatsen.

De kwaliteit van zonnepanelen

Iedere keer dat kristallijne panelen blootgesteld worden aan zonlicht, verouderen de zonnecellen, waardoor ze steeds minder energie gaan leveren. Dit noemt men degradatie van de zonnecellen. Per jaar is dit enkele tienden procenten. Daarom geven fabrikanten vaak een opbrengst garantie van bijvoorbeeld 80% na 25 jaar. Door toevoeging van bepaalde stofjes, zoals Gallium, kan men degradatie tegengaan. Belangrijk om te weten als men zonnepanelen aanschaft. Ook bestanddelen die corrosie tegengaan zijn zinvol. De verwachte levensduur kan dan wel oplopen tot 40 jaar.

Links: