Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Heb ik een goed dak?

Eigenlijk kan iedereen wel een aantal zonnepanelen nemen. Zelfs al hebt u als flatbewoner helemaal geen dak, dan kunnen er mogelijk toch nog wel een paar paneeltjes aan het balkon, of tegen een blinde muur. Belangrijk is of de kosten tegen de baten opwegen. Hier is de oriëntatie van de woning van belang. Kunt u alleen zonnepanelen plaatsen aan de Noordzijde? Dan zijn zonnepanelen niet aan te raden. Het duurt dan erg lang voor ze terug verdiend zijn, en ze zullen relatief weinig bijdragen aan de elektriciteitsproductie. In alle andere gevallen: Zonnepanelen? Doen! Wie wil er nou geen gratis stroom?

Beoordeel uw dak niet alleen op oriëntatie maar kijk ook of er obstakels zijn die schaduw veroorzaken. Schaduw reduceert de opbrengst van zonnepanelen. Veel aanbieders van zonnepanelen bieden op hun website ook een dakscan aan. Met behulp van google maps worden dan fictief zonnepanelen op uw dak geprojecteerd en wordt een opbrengstvoorspelling gedaan. Dit is erg leuk voor een eerste verkenning en geeft een beeld van de mogelijkheden. Als u niet uw adresgegevens wilt achterlaten op dergelijke sites, kunt ook zelf uw dak opmeten en via deze site kijken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, en wat de verwachte jaaropbrengst zal zijn. Een gemiddeld zonnepaneel van 350 Wp beslaat een oppervlakte van ca 1.7M2 (1,70 x 1 m). Dit is de stand 2021. Ieder jaar lukt het om meer vermogen op dezelfde oppervlakte te krijgen. Maar de laatste jaren zijn de maten van de standaardpanelen nauwelijks gewijzigd. Hou er wel rekening mee dat iedere fabrikant zijn eigen maten hanteert. Zo heeft Trina Solar, panelen van 1698 mm x 1004 mm, terwijl Jinko Solar panelen levert van 1692 x 1029 mm, en LG panelen heeft van 1700 x 1016 mm, enz. enz. Het is dus niet gestandaardiseerd, al zijn de verschillen klein.
De ideale oriëntatie is op het Zuiden. De ideale hellinghoek is ca. 34 graden. Met behulp van het instralingsdiagram kan men zelf bepalen hoeveel zonnepanelen in uw geval aan elektriciteit gaan opwekken. Ook met een minder ideale hellingshoek kan men nog heel wat kilowatturen opwekken. De terugverdientijd of de kostprijs van stroom van zonnepanelen kan men eveneens berekenen.

Platte daken

Bij platte daken bent u flexibeler dan bij schuine daken. U kunt zelf kijken waar de meeste zon komt, hoe u de zonnepanelen plaatst zonder dat een obstakel schaduw op de zonnepanelen kan werpen. U kunt de optimale opstellingshoek kiezen, en u kunt kijken of een Zuid-systeem of een Oost/Westsysteem een goede optie is. Vergeet niet dat er wel extra gewicht (ballast) nodig is om de panelen op zijn plaats te houden. Dat betekend ook een extra belasting van het platte dak.

Schuine daken

Bij schuine daken ligt de hellingshoek en de oriëntatie vast. Als de dakhellingen Oost/West georiënteerd zijn, dan heeft u automatisch al een soort Oost/West-systeem. Hebt u een dak met Noord/Zuid oriëntatie, dan kunt u eigenlijk alleen de Zuidkant efficiënt gebruiken. Gebruik het instralingsdiagram om te bepalen wat uw opbrengst gaat worden.

Kan mijn dak zonnepanelen dragen?

Bijna alle daken zijn sterk genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen. Bij schuine daken dient u er op te letten dat de dakhaken bij voorkeur wel in een stevige balk geschroefd worden. Bij platte daken is het van belang dat het dak de ballast plus het gewicht van de zonnepanelen kan dragen zonder door te gaan buigen. Een glas-folie zonnepaneel weegt ca. 20 kg. In de datasheet van het betreffende paneel is het exacte gewicht te vinden.

Zonnepanelen voor schonere lucht

Met zonnepanelen wordt niet alleen uw stroom goedkoper, maar draagt u ook bij aan een schoner milieu. Zolang elektriciteit nog opgewekt wordt met fossiele brandstoffen, zijn warmtepompen en elektrische auto’s eigenlijk helemaal niet zo schoon. De uitstoot uit de uitlaat van de elektrische auto is verplaatst naar de vervuilende uitlaat van de elektriciteitscentrale. Veel steden in Azië (bijvoorbeeld in China) zijn door de elektrificatie van auto’s, scooters, boilers en verwarmingstoestellen, veel schoner geworden. De luchtkwaliteit is daar nu veel beter, maar de centrale die buiten de stad staat stoot nog veel vervuilende stoffen uit (Behalve de vele kerncentrales uiteraard die in Azië erg populair zijn).

Advies en informatie via offerte

Hebt u geen zin of tijd om de mogelijkheden voor zonnepanelen zelf te onderzoeken, dan kan men via diverse sites gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Dit kan ook op deze site via dit formulier.


Volgende pagina: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?