Batterijen (accu's) en energieopslag

Zonne-energie wordt geprodu-ceerd op het moment dat er zon is. Dat is overdag. Maar dat hoeft niet hetzelfde moment te zijn dat die energie ook verbruikt word. Vaak zal het zijn dat overdag de bewoners niet thuis zijn en pas ’s-avonds als ze thuis komen van hun werk er veel energie gebruikt gaat worden. Dit betekend dat men deze energie overdag op wil slaan, en ’s-avonds deze energie uit de opslag terug wil halen.

Hoe en waar kan men zonne-energie opslaan?

-in het elektriciteitsnet. De opgewekte elektriciteit wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor de meter terug draait. Zolang salderen is toegestaan is dit de makkelijkste en meest voordelige optie.
-In batterijen (accu’s). Overdag wordt de accu opgeladen. In de avond en nacht wordt de energie verbruikt.
-In water. Vooral bij overschotten kan men overwegen om bijvoorbeeld een boiler elektrisch te verwarmen.

Opslag in batterijen

Accu’s zijn duur, en de levensduur is afhankelijk van het aantal keren dat ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer ze op- en ontladen worden, hoe sneller ze verouderen. Hoe meer cycli de accu aan kan, hoe beter de kwaliteit van de accu is.

Soorten accu’s

accu li-ion sony storage
De Sony Li-ion lijkt niet echt
meer op een traditionele accu

Er zijn high-voltage-accu’s op de markt, zoals bijvoorbeeld de Tesla power Wall, Die 400 V DC levert. De meest gangbare accu’s zijn echter laagspanningsaccu’s van bijvoorbeeld 12 of 24 V. DC. De Tesla power Wall is niet compatible met bijvoorbeeld de Sunny Island regeling van SMA. Deze werkt alleen met 48 V accu’s. Het lijkt er echter op dat de high Voltage accu's terrein gaan winnen, mede omdat ze ook in elektrische auto's toegepast worden en omdat het eenvoudig is een bestaande zonnepaneleninstallatie uit te breiden met een accu. Dit kan bijvoorbeel door een accu en een regelaar zoals de SMA Sunny Boy Storage toe te voegen. We onderscheiden de volgende accu-typen: Lood accu's en Lithium-Ion accu's.

Verschillen belangrijkste soorten accu's

Eigenschap Lood-accu Li-ion accu
Dod: 50% 10%
Bruikbare energie: 50% 90%
Onderhoud: Jaarlijks Onderhoudsvrij
Prijs/prestatie verhouding: goed duur
Afmetingen: groot compact
Batfuse: extern benodigd geïntegreerd

Het grootste nadeel van Loodaccu's is de Dod van 50% (DOD= Depth of Discharge) De accu mag niet verder ontladen worden dan 50%. Dat betekend dat er ook maar 50% van de accucapaciteit bruikbaar is. Verder is er Jaarlijks onderhoud nodig. Een groot voordeel is de goede prijs/prestatie verhouding. Voor de LI-ion accu geldt een DOD van 10% (depth of discharge). D.w.z. 90% bruikbaar. bovendien is deze accu compact, onderhoudsvrij en voorzien van een geïntegreerde batfuse (zekering). Het nadeel is dat deze accu's (nog) fors duurder zijn dan loodaccu’s.

De levensduur van een accu

De levensduur wordt bepaald door het aantal laadcycli en de mate van zelfvoorziening met de batterij. Zo zal een te klein gekozen batterij niet zo lang meegaan als een ruim gedimensioneerde batterij. Een berekeningsprogramma hiervoor vind u elders op deze site.

Soorten accu-systemen

Soorten accu-systemen:
1. Off-grid (eiland)
2. Backup
3. On-grid (peak-shaving) Ook bij stroomuitval, spanning aanwezig.

Wat valt er te besparen met accu’s?

Standaard eigen verbruik = 30% voor een modaal gezin Bij intelligente sharing wordt dat 45% Bij intelligente sharing + 2kWh batterij 55% Bij intelligente sharing + 5 kWh batterij 65%. Lees hier meer over in het item Wat valt er te besparen met accu's.

Volgende pagina: De levensduur van een accu