Legplan
Maak uw eigen legplan

Het klinkt als iets uit een ver vervlogen tijd: Pak ruitjespapier, teken uw dak op schaal op dit ruitjespapier, knip vervolgens zonnepanelen op maat, en plak uw net getekende dak vol met zonnepanelen. Vaak werkt deze eenvoudige aanpak het beste. Eventuele obstakels kan men ook in de tekening opnemen. Dit is vaak sneller dan het zoeken naar een app die met behulp van google maps een indicatie afgeeft. Bovendien kan men ook zelf bepalen hoeveel zonnepanelen men wil. Het dak hoeft niet per se helemaal vol. Kiest men op een plat dak voor een zuid-opstelling, of toch maar voor een oost-west opstelling? Bij de laatste variant kan men meer panelen op een plat dak kwijt. Zit er een obstakel op het dak dat schaduw veroorzaakt? Plaats dan minimaal op de panelen die schaduw te verwerken krijgen een optimizer. Leg geen panelen direct naast de randen. Dit is niet alleen niet mooi, maar langs de randen is er veel meer turbulentie, d.w.z. een hogere windlast op de zonnepanelen. Details hier over leest u in de rubriek montage. Hier vindt u ook alles over hellingshoek, afstand tussen zonnepanelen op platte daken in relatie met de opbrengst.
Landscape of portrait op een schuin dak
Niet alleen de maat of de beschikbare oppervlakte bepaald hoe u uw panelen het beste kan plaatsen, maar ook eventuele schaduwval kan er toe leiden dat u de panelen beter portrait dan landscape kan plaatsen. Dit heeft te maken met hoe de diodes over de cellen in het zonnepaneel geschakeld zijn.
Google sketchup

maar is nu van eigenaar gewisseld naar Trimble.
Men kan ook kiezen om bijvoorbeeld een mooi legplan met de tekentool van google –sketchup- te maken. Het voordeel hiervan is dat men een hele mooie lay-out heeft, en de mogelijkheid heeft om de baan van de zon te simuleren waardoor zichtbaar wordt wat het effect van schaduw op de zonnepanelen is. Vroeger was Sketchup gratis. Tegenwoordig moet men voor Sketchup-pro helaas betalen. Sketchup-make is nog steeds gratis te downloaden.
PV-Sol
Nog een stapje verder is niet alleen een legplan en een schaduwsimulatie, maar ook een opbrengstberekening.
Voor meer software raadpleeg de simulatiepagina op deze site.
Hulpmiddelen voor het legplan
Kijk ook eens in het item tools voor zonnepanelen. Hier staan zowel gratis als goedkope tools vermeld voor de hobbyist alsmede geavanceerde apparatuur voor de professional om een dak op te meten en goed in te delen. Leuk en belangrijk is natuurlijk het kompas om de goede oriëntatie te kiezen
Doe de Zonnepaneel quiz, en verbeter de highscore!