Simulatiesoftware

Om de goede netomvormer voor de gekozen zonnepanelen te kiezen bestaan er softwaretools. Deze kunnen vaak ook een realistische schatting van de jaarlijkse opbrengst in kWh geven. Er bestaan merkonafhankelijke simulatietools, maar vaak hebben ook de fabrikanten van netomvormers hun eigen tool ontworpen, met als voordeel dat deze vaak gratis te downloaden zijn.

Merkonafhankelijke software

Een veel gebruikt programma is PVSOL van Valentin software. Dit programma beschikt over een database met daarin alle gangbare zonnepanelen en netomvormers. Zo kan men zelf kiezen wat men wil, dit configureren en controleren op goede werking en opbrengst. Verder heeft dit programma de mogelijkheid om de invloed van schaduw op de opbrengst te berekenen, en een tool om een foto van een bestaand huis (dak) te laden, de maten hiervan in te vullen, waarna het programma een mogelijke opstelling laat zien van dat dak met zonnepanelen. Homer is wat minder gedetaïlleerd maar kan men ook gebruiken. Een zeer invoudige online tool van Valentin software kan men gebruiken om een indicatie te krijgen van de opbrengst. Een ander pakket is Polysun. De kracht van Polysun simulatiesoftware is dat het een alles in een pakket is. Men kan niet alleen zonnepanelen simuleren, maar dit ook combineren met een warmtepomp, koeling en thermische zonnecollectoren. Er is ook een online versie van polysun. Standaard kan men daar met merkloze panelen en omvormers een systeem samenstellen en simuleren. Men kan ook een maandabonnement nemen op deze onlinedienst, en dan kan men kiezen uit een database met zonnepanelen en netomvormers van diverse fabrikanten.

Software van netomvormerfabrikanten

Configuratietools van netomvormerfabrikanten kan men ondere andere vinden op het internet, zoals:

Sunnydesign van SMA. Dit gratis te downloaden programma is een volwaardig configuratiesysteem, uiteraard alleen voor SMA-omvormers. De database met zonnepanelen is echter heel compleet, en kan via internet bijgewerkt worden. Inmiddels is deze tool online te gebruiken via www.sunnydesignweb.com.
PV-express van Viessmann. Met deze gratis tool voor klanten (zit achter login gedeelte) kan men bekijken hoe het dak er uit ziet nadat er zonnepanelen op geplaatst zouden worden. Het programma geeft ook aan hoeveel panelen er op het dak passen, men kan kiezen welke panelen men wil (alleen merk Viessmann), welke omvormer het beste is, wat de te verwachten opbrengst is, enz, enz. Als laatste wordt een bestelformulier met alle bestelnummers gegenereerd. Mocht men willen kopen, kan men gelijk bestellen. Er bestaat ook een uitgeklede on-line versie van. Dit is meer om een indicatie van de opbrengst te verkrijgen. De laatste versie hiervan heeft een nieuwe naam gekregen: Vitodesk 100 SolstatPV.
Fronius Solar configurator :Eerst verspreid op cd, daarna te downloaden, en nu een online-tool op de website van Fronius. Men dient wel in te loggen, maar dat kan ook als guest.
Steca had in het verleden een excelsheet waarmee men zijn zonnepaneelsysteem kon configureren, tegenwoordig propageren zij ook hun online webtool. Solaredge heeft een programma wat men kan downloaden van hun site.


Voorbeelden d.m.v. screenshots van de diverse programma's:

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? En wilt u misschien een en ander vergelijken? Of een indicatie krijgen wat dat allemaal gaat kosten? Dan kunt u het offerteformulier invullen en u ontvangt gratis en vrijblijvend een offerte.

Volgende pagina: Onderhoud en opbrengstcontrole