Montage van zonnepanelen op een dak van damwandprofielplaten

Damwandprofieldaken

Er zijn van verschillende leveranciers bevestigingsmaterialen te koop om zonnepanelen te bevestigen op damwandprofielen. Belangrijk is uiteraard dat het dak waterdicht blijft. Onderstaand een voorbeeld van een Schletter montagesysteem voor een damwanddak met een gunstige helling. Ook Viessmann heeft een dergelijk systeem.

Is het dak nagenoeg plat dan bestaat er ook een systeem met een 'trapeziumschoen' waardoor men een gunstige hoek kan creëren:

Video montage dakhaken op een  dak met damwandprofielen. Systeem singlefix van Schletter

Of met het volgende systeem (FixZ7):

Video montage dakhaken op damwandprofielen met Schletter FixZ7-systeem.

Of het meest eenvoudige systeem (FixT):

Video montage dakhaken op damwandprofielen met Schletter FixT-systeem.

Schletter werkt met RVS-Torxschroeven en bouten. Bij het Rapid2+ systeem klikt men de klemmen in het profiel en hoeft men hem alleen nog definitief vast te zetten door de Torxbout aan te draaien. Er bestaan nog veel meer soorten dakhaken voor alle mogelijke soorten daken. Voor alle haken kan men het beste de website van de betreffende leveranciers bezoeken. Zie ook hier rechts in het kader 'links'. Viessmann werkt met het 'one-turn'systeem (inbus). Met een draai word de klem of de dakhaak vastgezet. Esdec werkt eveneens met een clicksysteem.

Compatibiliteit montagematerialen

Ondanks dat alle montagesystemen de gelijke klemhoogte moeten hebben voor een bepaald type zonnepaneel, zijn ze onderling niet compatible. Ieder montagesysteem heeft zijn eigen montagebalken en klik of draaisysteem. Standaardisatie is hier nog niet in zicht.

Volgende pagina: Montage aan een balkon