Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Dat hangt af van uw elektriciteitsverbruik, hoeveel procent u wil afdekken met zonnepanelen en hoeveel plaats u op het dak heeft. Het jaarlijks elektriciteitsverbruik is te vinden op de jaarlijks afrekening van het energiebedrijf. Volgens het NIBUD is het gemiddelde elektriciteitsverbruik afhankelijk van het aantal personen in huis. In onderstaande tabel staan de gegevens van 2020:


Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik per jaar
1 1.850 kWh
2 2.860 kWh
3 3.400 kWh
4 3.930 kWh
5 of meer 4.180 kWh
Gemiddeld per huishouden 2.832 kWh

Het is altijd beter om niet met gemiddelden maar met uw eigen verbruik te rekenen. Iedereen heeft andere elektrische apparaten in huis, en een A+label apparaat is veel zuiniger dan een D-label apparaat. Voorbeeld: U verbruikt 3000 kWh elektriciteit per jaar, en wil 100% opwekken met zonnepanelen om een elektriciteitsverbruik van nul euro per jaar te halen. Het dak is op het zuiden geörienteerd, en heeft een helling van 50 graden. Hoeveel zonnepanelen zijn er benodigd? We kunnen dat berekenen met onderstaande tool. In dit geval komen we uit op 3179 Wp, en zou men voor 10 panelen van 325 Wp kunnen kiezen. Er is hier gerekend met de gemiddelde zoninstraling voor Nederland.

Berekening aantal benodigde zonnepanelen


Naam van uw woning:

.

Jaarverbruik elektriciteit:

kWh

Hoeveel procent wilt u met zonnepanelen opwekken?

Verplaats onderstaande slider om het percentage te wijzigen.

%.
kWh.

Oriëntatie:

Opstelhoek zonnepanelen (dakhelling bij schuin dak):

KNMI weerstation dicht bij uw woning:Is mijn opbrengst gegarandeerd?

Behalve schaduw op zonnepanelen die de opbrengst kunnen verminderen, hebben we op termijn ook te maken met degradatie van de zonnepanelen, en wat steeds meer voorkomt, het afschakelen van omvormers op zonnige dagen omdat het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit heeft om de opgewekte elektriciteit op te nemen. Dit komt vooral voor in wijken met (te)veel zonnepanelen.


Volgende pagina: Wat kosten zonnepanelen?