Wat kosten zonnepanelen ?

Wat is er nu interessant om te kopen ?

Deze site verstrekt informatie over zonnepanelen. Indien u zich aan het oriënteren bent is dit de ideale website. U vind er veel nuttige informatie. In de grafiek hiernaast ziet u dat de prijs van zonnepanelen t.o.v. het jaar 2009 fors in prijs gedaald zijn. Uiteraard zitten er altijd prijsverschillen tussen de verschillende merken en typen. Zo zal iemand met een klein dak graag wat meer betalen voor een zonnepaneel met een hoge opbrengst per m², terwijl iemand met een groot dak eerder zal kiezen voor goedkopere panelen met wat minder Wp per m². Ook het oog wil wat. All-black panelen zijn mooi, maar duurder dan polykristallijne panelen met glasschervenpatroon. Derhalve is het moeilijk om een algemeen prijsbeeld te geven. Als extra service bieden we u via een partner de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een offerte aan te vragen voor uw specifieke situatie. Deze partner stuurt uw aanvraag door naar ervaren zonnepaneel-installateurs in uw omgeving. Deze dienst is geheel vrijblijvend en verplicht u verder tot niets.
Deze service staat geheel los van zonnepaneel-info. Wij kunnen dus geen vragen hierover beantwoorden.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte

Hoe is de prijs van een zonnepaneelsysteem opgebouwd?

Men heeft niet alleen zonnepanelen nodig, maar ook montagemateriaal om ze op het dak te plaatsen, een netomvormer, bekabeling, en arbeid zoals het installeren op het dak en het aansluiten op het elektriciteitsnet. Grofweg is de verdeling als volgt:

  • de zonnepanelen zelf (50%);
  • de omvormer (20%);
  • het montagesysteem en de kabels (10%);
  • installatiekosten (20%);

In het staafdiagram boven aan deze pagina staan de kosten per Wattpiek (Wp) voor een compleet systeem van 3000 Wp. In het jaar 2009 waren de kosten voor dit systeem nog 3000 x 3,80 = €11.400,-. Eenzelfde systeem kostte in 2020 nog maar 3000 x 1,57 = €4710,-. De prijsdaling zien we in alle componenten van het systeem vanwege de schaalvergroting, maar de belangrijkste component is het zonnepaneel. In de grafiek hiernaast ziet men de dramatische daling in prijs van zonnepanelen pur sang.


Montage zonnepanelen op het dak

Tips om te lezen:

Uitbreiding zonnepanelen: Mixen oude met nieuwe panelen ?

Moet ik nu zonnepanelen kopen of nog even wachten ?

Zonnepanelen in Nederland, de situatie in 2014

Leuk en nuttig om te doen:

Bereken de terugverdientijd

Doe de zonnepanelen quiz, en verbeter de highscore!


Volgende pagina: Bereken de terugverdientijd