Garantie op zonnepanelen
Productgarantie

Voor een product zoals een zonnepaneel, met een terugverdientijd tussen de zes en tien jaar (*), is het belangrijk dat het zonnepaneel minimaal gedurende de terugverdienperiode in de productgarantie valt. De meeste zonnepanelenfabrikanten geven dan ook 10 jaar productgarantie op hun producten. Maar wat is deze garantie waard? Tros Radar heeft in 2015 een uitzending gewijd aan iemand die last had van verbrandde zonnecellen en daardoor kapot gesprongen glasplaten ten gevolge van hotspots. Dit gebeurde binnen de garantieperiode, dus de beste man dacht met een telefoontje dit akkefietje op te lossen... Helaas bleek de installateur niet meer te bestaan, waardoor de eerste schakel bij aanspraak op garantie weggevallen was. Om je gelijk zelf rechtstreeks te verhalen bij een Aziatische fabrikant bleek praktisch onmogelijk. De keuze van een goede betrouwbare installateur en zonnepanelen van een fabrikant die bewezen heeft al jaren betrouwbaar te zijn is dus erg belangrijk.
Opbrengstgarantie
Dit fenomeen is bekend bij de zonnepaneelfabrikanten, en deze garanderen in hun datasheet een minimale opbrengstgarantie na een langere periode. Bijvoorbeeld dat de opbrengst van hun zonnepaneel na 25 jaar nog steeds minimaal 80% is van de opbrengst in het eerste jaar. De garantievoorwaarden voor opbrengstgarantie zijn voor de consument uitermate ongunstig. Het paneel moet door de consument zelf bij een erkent instituut aangeleverd worden om daar getest te worden. Mocht het paneel in orde zijn, dan dient de consument ook de testkosten te betalen. Deze kosten bij elkaar zijn vaak al een veelvoud van de prijs van een zonnepaneel. Mocht het paneel inderdaad defect zijn dan wordt niet een nieuw paneel geleverd, maar het percentage vergoed voor de periode dat het bestaande paneel naar verwachting nog elektriciteit zou leveren. Dus is een paneel 12,5 jaar oud, en valt hij tot 25 jaar onder de opbrengstgarantie, wordt maar 50% uitgekeerd van de huidige vervangwaarde. De consument zal zich dus wel tien keer bedenken voor dat hij aanspraak maakt op opbrengstgarantie!
Garantie als marketingstunt?


Om de productgarantie (meestal 10 - 12 jaar) en de opbrengstgarantie (meestal 25 jaar) zeker te stellen wordt dit vaak herverzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. Solarif en powerguard zijn hier in gespecialiseerd. Theoretisch is dit heel goed. De praktijk is een stuk gecompliceerder. Hoeveel zal een verzekeraar uitkeren als het bedrijf waar de polis mee afgesloten is failliet gaat? Mogelijk alleen een percentage van het deel dat de failliete zonnepaneelleverancier aan premie heeft afgedragen. Mogelijk helemaal niets omdat de kleine lettertjes vertellen dat de polis voortijdig beëindigt wordt wegens het staken van de premieafdracht? Om niet in deze situatie verzeilt te raken dient men te kiezen voor een betrouwbaar solide bedrijf. Astronergie heeft als enige zijn zonnepanelen herverzekerd bij Munich RE. Deze staat bekend als betrouwbaar.
Wat gaat er in de praktijk defect aan zonnepanelen?
Heeft men een goed A-kwaliteit zonnepaneel,dan kan er eigenlijk weinig kapot gaan. Er zijn gevallen bekend van slechte junctionboxes en defecte dioden. Het grootste gevaar is de wind. Deze kan de cellen iets laten buigen met kans op scheurvorming (dit geld niet voor glas-glas zonnepanelen). Lees meer hier over in het aritkel: de kwaliteit van zonnepanelen.
Garantie op netomvormers

De meeste merken geven vijf jaar garantie, wat een vrij redelijk normale garantieperiode is voor een netomvormer. Als er iets niet in orde is met de netomvormer, dan komt dat meestal in de beginperiode naar voren. Een omvormer moet eigenlijk ruim 10 jaar probleemloos kunnen functioneren. Volgens de zogenaamde badkuipcurve is er in het begin kans op defecten, en door slijtage aan het einde van de levenscyclus. Veel fabrikanten bieden ook garantieverlenging aan. Tegen een meerprijs kan men dan zijn garantie verlengen tot bijvoorbeeld 10 jaar en soms wel tot 25 jaar. Dit is naar onze mening weinig zinvol. De techniek ontwikkelt zich snel. Vaak is er na enkele jaren een beter alternatief beschikbaar voor een lagere prijs. In het artikel 'netomvormers' is te lezen dat de prijzen van netomvormers behoorlijk gedaald zijn, met verbeterde rendementen. Ook de communicatietechnieken worden steeds geavanceerder.
Wat gaat er in de praktijk defect aan een omvormer?

Een omvormer bestaat uit wat elektronica, waaronder spoelen en/of transformatoren, grote elektrolytische condensatoren (elko's) en een microprocessor die continu het MPP scant en daar de netomvormer optimaal op instelt. De meest kwetsbare componenten zijn de grote condensatoren. De levensduur van deze condensatoren is -net als bij een accu- afhankelijk van het aantal laad/ontlaad cycli. Dit betekend dat dit een component is die onderhevig is aan slijtage. Gezien de lage prijzen die tegenwoordig (stand 2016) voor netomvormers gevraagd worden, kan men er ook van uit gaan dat er gewoon standaard elko's geplaatst worden in deze omvormers. De lifecycle van deze condensatoren ligt tussen de ca. 11 en 15 jaar.
Aannemelijk is dat de netomvormer in deze periode defect zal raken. Er bestaan ook condensatoren en halfgeleiders die voldoen aan de military specs. Dit is een beduidend betere kwaliteit. Het is mij niet bekend of er fabrikanten zijn die deze toepassen in hun omvormers.
Wat zondermeer helpt is het concept van SMA om zelf zijn condensatoren te fabriceren, alsmede het HD-wave concept van Solaredge waardoor minder grote elko's benodigd zijn.