Zonnepanelen in serie of parallel schakelen?

Serie, Parallel, Serie/parallel schakelen

Serieschakeling van zonnepanelen

Wat het effect is van serie of parallel schakelen van zonnepanelen wordt door de afbeeldingen op deze pagina geïllustreerd. Worden er drie panelen van 100 Wp en een van 95 Wp in serie geschakeld dan bepaald de zwakste schakel de opbrengst: 4 x 95 Wp = 380 Wp, want er kan gewoon niet meer stroom door de 95 Wp. Indien we diezelfde panelen parallel schakelen dan is het een optelsom van de stroom die de 4 panelen leveren. P= U x I, U = constant na een bepaalde minimale straling, dus het vermogen wordt 3 x 100 + 1 x 95 = 395 Wp.

Parallel schakelen van zonnepanelen

Om het voorbeeld eenvoudig te maken is er hier gekozen voor een 100 Wp paneel. In de praktijk zal dat mischien een 270 Wp paneel zijn met een -0/+5% tolerantie. Dat wil zeggen dat het paneel in het ongunstigste geval 270 Wp levert bij STC, en maximaal 270 +5% van 270 =283,5 Wp. Geen enkel paneel is gelijk. Dit wetende zou men zeggen: schakel dan al die panelen maar parallel, dan haal ik het maximale uit mijn zonnepanelen. Dat is uiteraard waar, maar in de praktijk lastig te realiseren. Dat komt omdat de goedkopere stringomvormers, zoals bijvoorbeeld de SMA sunnyboy, Kostal Piko, enz. pas kunnen werken vanaf een bepaalde spanning. Dit betekend dat men dus gedwongen wordt om de panelen in serie te schakelen. Het is zelfs zo dat installaties met minder dan 6 panelen niet op een dergelijke omvormer aan te sluiten zijn. Kiest men voor parallel schakelen, dan is men aangewezen op de micro-omvormers of het parallelle optimizerconcept van bijvoorbeeld Femtogrid.

Mixen van oude en nieuwe zonnepanelen

Het zal duidelijk zijn dat het ook geen zin heeft om bijvoorbeeld een oude installatie met 10 x 175 Wp uit te breiden met nog eens twee zonnepanelen van 270 Wp op dezelfde netomvormer, die men destijds op de groei gekocht heeft. De 270 Wp panelen zullen presteren als een 175 Wp paneel. Het is dan beter om die twee paneeltjes op een aparte omvormer aan te sluiten. Wat wel kan is bijvoorbeeld twee 125 Wp paneeltjes parallel via een splitterstekker aan te sluiten, zodat een 250 Wp paneel ontstaat. zo kan men zijn installatie uitbreiden met 250 Wp panelen. Indien men een systeem heeft met optimizers of micro omvormers kan men in veel gevallen ook verschillende soorten zonnepanelen combineren.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? En wilt u misschien een en ander vergelijken? Of een indicatie krijgen wat dat allemaal gaat kosten? Dan kunt u het offerteformulier invullen en u ontvangt gratis en vrijblijvend een offerte.

Volgende pagina: Garantie op zonnepanelen