Monitoring
1. Eenvoudige monitoring


De meeste omvormers bezitten standaard een display waar de opbrengst af te lezen valt. Men kan ook zelf een kWh-meter plaatsen tussen netomvormer en het net. Sommige bouwmarkten verkopen eenvoudige analoge kWh-meters. Wat men ook kan doen is een energieverbruiksmeter kopen en deze ombouwen. Eigenlijk zijn deze apparaten bedoeld om te kijken hoeveel elektrische apparatuur verbruikt om zo energieslurpers op te sporen zodat men bewust word wat het verbruik is. Deze zijn regelmatig te koop bij de Aldi, Lidl of een bouwmarkt. Men moet wel de ingang met de uitgang verwisselen als men deze apparaten wil gebruiken voor zonnepanelen. Voor de Voltcraft 3000 staat er hier een korte ombouwbeschrijving. Inmiddels (stand 2020) zijn er ook wifi-schakelaars te koop met geïntegreerde kWh-meters, bijvoorbeeld van diverse merken. Ook kan men nu voor een redelijke prijs een kWh-meter kopen die in de meterkast past. Men monteert die bij voorkeur in de groepenkast, naast de automaat waar de zonnepanelen op aangesloten zijn.

kWh-meter in de groepenkast
Update 2020: Het mooiste is dat men naast de kWh-meter die in de omvormer geïntegreerd zit, ook nog een kWh-meter in de meterkast plaatst. Dat kan tegenwoordig eenvoudig, omdat ze leverbaar zijn in exact dezelfde maat als een groepenautomaat. Ook bij het vervangen van een netomvormer kan men op deze manier eenvoudig bijhouden hoeveel kWh aan zonne-energie men opgewekt heeft.
Aansluiten analoge kWh-meter
De analoge kWh-meter, sluit men omgekeerd aan dan normaal, dus draad op klem 1 (zwart) verwisselen met die op klem 3 (bruin).

Op de volgende pagina gaan we kijken wat er maximaal haalbaar is met zonnepanelen, en wat de invloed van de seizoenen (zonnesterkte is).