Montage van zonnepanelen op een dak met golfplaten

Golfplatendaken

Ook op een dak met golfplaten kan men zonnepanelen bevestigen. De schroef met EPDM-rubber en kapje die normaal de golfplaat bevestigd op de onderliggende houten balk, wordt vervangen door een bout met daarop een element waarop men een rail kan bevesigen waarop zonnepanelen kunnen worden vastgeschroefd. Belangrijk is dat men de juiste boutlengte kiest.

Onderstaand een voorbeeld van een Schletter montagesysteem:

Video montage zonnepanelen op een dak met golfplaten.

De bout met EPDM-rubber waarmee de golfplaat bevestigd is wordt verwijderd en vervangen door de bout zoals afgebeeld op het plaatje hiernaast. Dit is eigenlijk een gewone golfplaatschroef met daarop een verlengstuk met montagemateriaal voor de zonnepanelen. Het is belangrijk dat de schroeven voor de golfplaten recht geschroeft worden en zoveel mogelijk op één lijn staan. Vanwege de ovale uitsparing kan men nog een klein beetje corrigeren.

Schletter werkt met RVS-Torxschroeven en bouten. Bij het Rapid2+ systeem klikt men de klemmen in het profiel en hoeft men hem alleen nog definitief vast te zetten door de Torxbout aan te draaien. Er bestaan nog veel meer soorten dakhaken voor alle mogelijke soorten daken. Voor alle haken kan men het beste de website van de betreffende leveranciers bezoeken. Zie ook hier rechts in het kader 'links'.

Compatibiliteit montagematerialen

Ondanks dat alle montagesystemen de gelijke klemhoogte moeten hebben voor een bepaald type zonnepaneel, zijn ze onderling niet compatible. Ieder montagesysteem heeft zijn eigen montagebalken en klik of draaisysteem. Standaardisatie is hier nog niet in zicht.

Volgende pagina: Montage van zonnepanelen op een dak van damwandprofielen