Montage en montagemateriaal

Montagemateriaal

Montagemateriaal wordt vaak het minst interessant geworden terwijl dit juist heel belangrijk is. Het moet van goede kwaliteit zijn, en net zo lang meegaan als de zonnepanelen. Het montagemateriaal moet tegen weer en wind kunnen. Derhalve dient men te kiezen voor aluminium of RVS (Roestvaststaal). Let er op dat ook de schroeven, bouten en moeren van RVS zijn, zodat men na de montage hier geen omkijken meer naar heeft.
Over montagemateriaal is een hoop te vertellen. Eerst zullen we montagemateriaal voor verschillende soorten daken bespreken, vervolgens de bekendste merken montagematerialen, en tenslotte de softwaretools die de fabrikanten beschikbaar stellen.

Oriëntatie en opstelling

Bekende fabrikanten van montagemateriaal:

Montagereedschap

Er is niet veel bijzonder gereedschap nodig. Afhankelijk van het merk is een dopsleutel, ster- of Torxschroevendraaier voldoende. Plezierig is om op het dak met goed gereedschap te werken, men staat tenslotte toch al op hoogte, wat extra eisen aan het gereedschap stelt. Bij het werken op schuine daken is het verstandig om met een ratelsleutel met verlengstuk of eventueel een pijpsleutel te werken, zodat men makkelijk en zonder de dakpannen te beschadigen de bouten vast kan draaien. Erg handig is een accu-tol met verlengstuk. Neem alles tegelijk in een tas of iets dergelijks mee naar het dak. Neem ook stukjes vulhout mee om oneffenheden mee op te vullen, zodat de dakhaken ongeveer even recht zitten. Bijna alle dakhaken hebben kleine correctiemogelijkheden. Een goede voorbereiding en goed gereedschap is het halve werk. Het is erg vervelend om iedere keer van het dak af te moeten komen om een boutje of correcte schroevendraaier te pakken.


Dakdoorvoer voor de elektrakabels

Volgende pagina: Montage van zonnepanelen op een schuin pannendak