Stekkers

Recente stekkers

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er zeer regelmatig weer een andere stekker aan een nieuw type zonnepaneel zat. Sommige netomvormerfabrikanten leverden een netomvormer met naar keuze een MC3/MC4 of Tyco aansluiting (bijvoorbeeld Steca), een andere netomvormerfabrikant koos er voor zijn netomvormers te voorzien van klemcontacten, zodat het altijd past, maar men ook altijd een extra kabeltje met stekker nodig heeft (bijvoorbeeld Fronius). En de grootste fabrikant ter wereld, SMA, voert al zijn netomvormers uit met sunclixstekkers. Sunclixstekkers zijn eenvoudig zonder speciale krimptang te monteren. Dat is een groot voordeel ten opzichte van Tyco en Multicontact (MC)-stekkers. SMA levert standaard een set contrastekkers mee, men moet dan nog wel de kabel hier aan bevestigen.

Tyco solarlok female zonnepanelenstekker
Tyco solarlok female
SMA sunclix zonnepanelenstekker
Set sunclixstekkers


Oudere typen stekkers

Momenteel (2016) is de MC4-stekker min of meer de standaardstekker geworden. Oudere typen zonnepanelen met oudere typen stekkers worden eigenlijk niet meer toegepast. Bij vervanging of reparatie wordt vaak de kabel met de oude stekker doorgeknipt en er een MC4-stekker aan gezet.

Speciale stekkers

parallel schakelen van zonnepanelen met splitter
MC4 Y Splitterset om 3 zonnepanelen
parallel aan de sluiten

Er bestaan ook splitterstekkers om eenvoudig twee panelen parallel te schakelen. Dit komt van pas bij het parallel schakelen van bijvoorbeeld twee oude 125 Wp panelen tot -elektrisch gezien- een enkel 250 Wp paneel. Ook bij CIS- of andere dunne film panelen met een hoge spanning, worden deze stekkers toegepast om parallelle strings te vormen.

Kabel aan stekker monteren en demonteren

Het beste kan men even een youtube-filmpje bekijken om te zien hoe een kabel aan een stekker gezet wordt, en hoe het weer los gemaakt kan worden. Werk altijd met spanningsloze kabels! Hoge spanningen zijn levensgevaarlijk.

Video montage stekker aan kabel voor zonnepanelen.

sunclixstekkers kunnen zonder gereedschap gemonteerd worden. Voor MC-4 stekkers is een speciale tang nodig.

sleutel om stekkers te monteren en demonteren

Onmisbaar zijn de zogenaamde pv-sleutels om MC-4 stekkers los te klikken zonder deze te beschadigen.

Volgende pagina: De meterkast