Glas - glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen

De meeste zonnepanelen zijn opgebouwd zoals de foto hieronder laat zien:

Dat wil zeggen dat de zonnecellen (5) vacuüm verpakt in een EVA-folie (4) zitten die op een stevige onderfolie (laminaat) (6) bevestigd zijn. Boven komt een glasplaat (3) om de cellen te beschermen tegen weersinvloeden en om het zonlicht door te laten. Het geheel is voorzien van een aluminiumframe (1) om de zaak bij elkaar te houden en om de zonnepanelen eenvoudig te kunnen opslaan, vervoeren en monteren. Tussen het frame zit een solarpakking (2) of bij de goedkopere uitvoeringen siliconenkit.

Voor- en nadelen van glas-folie zonnepanelen

De voordelen van dit systeem is dat men een stevig handzaam zonnepaneel heeft, wat zich in het verleden als goed bewezen heeft. Een nadeel is dat de laminaatplaat aan de achterzijde zeer buigzaam is. Een knietje van een onhandige monteur, of een flinke storm zal de plaat iets laten buigen, wat mogelijk tot haarscheurtjes in de zonnecellen kan leiden. Door thermische spanningen kunnen deze scheurtjes groter worden, waardoor de opbrengst van het paneel minder zal worden. Dit noemen we degradatie. Dit fenomeen is bekend bij de zonnepaneelfabrikanten, en deze garanderen in hun datasheet een minimale opbrengstgarantie na een langere periode. Bijvoorbeeld dat de opbrengst van hun zonnepaneel na 25 jaar nog steeds minimaal 80% is van de opbrengst in het eerste jaar.


Voor- en nadelen van glas-glas zonnepanelen

Dit heeft onderzoekers aan het denken gezet, en zo zijn er zonnepanelen ontwikkeld die bijna geen last van degradatie hebben. Dit zijn de zogenaamde glas-glas zonnepanelen. Doordat de zonnecellen stevig ingeklemd zitten tussen twee stugge glasplaten zullen de zonnecellen niet meer scheuren en zal de degradatie minimaal zijn. Het nadeel hiervan is dat glas-in-glas zonnepanelen een stuk zwaarder zijn (vergelijk enkel glas met dubbel glas). Voor platte daken is dat een voordeel omdat iets minder ballast nodig is. Voor de installatiemonteurs zijn de panelen zwaar. Fabrikanten durven op deze zonnepanelen een veel langere product- en opbrengstgarantie te geven. Opbrengstgaranties tot wel 30 jaar zijn geen uitzondering. Uiteraard zijn deze panelen een stuk duurder dan de laminaatpanelen met een enkele glasplaat.

De toekomst van glas-glas zonnepanelen

De verwachting is dat het aantal glas-glas zonnepanelen in de toekomst zal toenemen, en de prijs zodra het nieuwtje er af is zal dalen. Er zijn installateurs die reeds nu met normale glas-folie zonnepanelen adverteren met zeer lange opbrengstverwachtingen op basis van selectie aan de hand van de EL-foto's van een zonnepaneel. Er worden dan alleen zonnepanelen toegepast met een minimum aan haarscheurtjes. De redenering is dan, als er nu weinig haarscheurtjes in een nieuw paneel zitten, zal dit over 25 jaar ook nog minimaal zijn. Helaas gaat die redenering niet op. Men weet niet wat er met een paneel gebeurd. Glas-glas zonnepanelen zijn in dit geval de oplossing.
Een ander voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat glas geen waterdamp doorlaat. Veel achterplaten van de glas-folie zonnepanelen laten iets waterdamp door, wat op de lange duur kan leiden tot oxydatie van de cellen of solderingen.

Brandveiligheid glas-glas zonnepanelen

Alhoewel brand zelden voorkomt bij zonnepanelen, hebben glas-glas panelen hier een voordeel. Mocht er een probleem ontstaan dan schroeit vaak de backsheet van een glas/foliepaneel. Glas brand niet. Dus zonnecellen tussen twee glasplaten hebben hier een voordeel.

Volgende pagina: Bifaciale zonnepanelen