Dubbelzijdige (bifacial) zonnepanelen

Dubbelzijdige zonnepanelen

Door het toepassen van dubbelzijdig werkende panelen op water kan de opbrengst aan zonnestroom fors worden verhoogd. Deze zonnepanelen hebben aan de achterkant geen laminaatplaat, maar een glasplaat of een transparante folie, met daarachter -net als aan de voorkant- zonnecellen. Daardoor kunnen de panelen ook het licht benutten dat door bijvoorbeeld het wateroppervlak of de grond wordt gereflecteerd en normaliter verloren gaat. Water is een goede reflector, maar ook toepassingen op een dak kan leiden tot een hogere opbrengst van ca. 10 - 20%. Het voordeel is dat men met minder dakoppervlak meer opbrengst kan realiseren.

Zonnepanelen met bifaciale cellen

Men kan dubbelzijdige zonnecellen maken door twee zonnecellen met de rug op elkaar te plakken. Maar er zijn ook zonnecellen die aan beide kanten zoninstraling om kunnen zetten in elektriciteit. De zogenaamde p-type celstructuur zonnecellen zijn niet geschikt voor dubbelzijdig gebruik. Met de n-type celstructuur zonnecellen kan dit wel. Men kan deze cellen tussen twee glasplaten plaatsen, zodat een dubbelzijdig glas-glas zonnepaneel ontstaat, zoals bijvoorbeeld Trina Solar doet met de i-TOPcon. Men kan ook een transparante backsheet toepassen, zoals bijvoorbeeld LG doet met zij Neon 2Bifacial. Volgens fabrikant LG is een opbrengstverbetering van wel 5 tot 30% mogelijk met deze zonnepanelen. Een en ander is wel afhankelijk van de ondergrond waar de zonnepanelen op geplaatst worden. Deze bepaald de reflectiefactor (albedo).

Toepassing Bifaciale zonnepanelen

Dubbelzijdige zonnepanelen zijn duurder dan enkelzijdige zonnepanelen, maar hebben wel ca. 20% meer opbrengst op de zelfde oppervlakte, dus met dezelfde montagematerialen en dezelfde montagekosten. Toepassingen op een schuin dak zijn niet ideaal. Het is vrij donker onder de zonnepanelen, dus de extra opbrengst zal minimaal zijn. Op een plat dak is dat anders. Als men dan ook nog een wit plat dak heeft met een goede reflectiefactor dan doen deze panelen het goed. Een andere goede toepassing is het verticaal plaatsen van de bi faciale panelen. ’s-Morgens pakt de ene kant de zonne-straling op. ’s-Middags de andere kant. Dit zijn dus ook ideale panelen voor een geluidswal naast een snelweg. Ook voor grootschalige projecten worde ze toegepast, zoals een zonneweide in Qatar, en een enorme drijvende zonnecentrale in Thailand.

Volgende pagina: Half cut zonnepanelen