Verschroeide busbars met de kans op brand

Soldeerverbindingen

Door slechte solderingen kan het zijn dat de busbars gaan smeulen. Men kan dit herkennen aan lagere opbrengsten van het betreffende paneel. Dit geeft weer aan dat monitoring van zonnepanelen erg belangrijk is. Gemiddeld kan de opbrengst met ca. 20% dalen. Ook bij een fysieke controle kan men zien dat de busbars aan het verschroeien zijn. Slechte solderingen openbaren zich pas na enkele jaren, omdat deze gaan corroderen. Naarmate er meer corrosie optreedt wordt de elektrische weerstand hoger, waardoor zich daar hitte ontwikkeld. Er ontstaat dan kans op acuut brandgevaar en kapot springende glasplaten ten gevolge van de hitte.

Garantie claimen na meer dan tien jaar bij de fabrikant blijkt moeilijk te zijn. Om veiligheidsreden is het toch verstandig om de panelen te vervangen.
Brand blussen op een dak is een thema van geheel andere aard. Er zijn brandweercorpsen die huizen met zonnepanelen op het dak gecontroleerd uit laten branden vanwege de gevaarlijk hoge gelijkspanning die op deze panelen staat. In dergelijke gevallen hebben micro-omvormers met lage spanning of optimizers zoals die van SolarEdge een voordeel. Bij brand zal de brandweer veilig kunnen blussen.

Volgende pagina: Smeltende folies aan de achterzijde, slakkensporen en hotspots