« 1 2 3 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Zonnepanelen in Nederland (2014) deel 3

zoninstraling in kWh per m2 (irridation) in Nederland
Zoninstraling in Nederland
Inhoud artikelen Zonnepanelen in Nederland:
1. Zonnepanelen in het zonnetje gezet
2. De prijsdaling van zonnepaneelsystemen
3. De toekomst van zonnepanelen

3. De toekomst van zonnepanelen: Wat denken de grote energiereuzen?

Het is altijd interessant om te kijken wat de huidige fossiele energieleveranciers van de toekomst verwachten.
Esso, Exxon en Mobil (Exxonmobil) verwacht in haar rapport dat het elektriciteitsverbruik over de gehele wereld flink zal stijgen. De grootste stijging zal in Azië en de landen rondom de grote oceaan (the pacific) plaatsvinden. Zie Grafiek 1 van Exxonmobile waar de verwachting voor 2040 in staat. Verder verwachten ze ook een stijging van energie opgewekt met de zon zie grafiek 2).



Shell heeft op zijn website www.shell.com/scenarios een aantal toekomst scenario’s uitgewerkt. Hieruit komt naar voren dat de oliemaatschappij verwacht dat in 2100 zonne-energie de nummer-1 energie zal zijn. Reeds in 2030 zal zonnestroom zo aantrekkelijk zijn dat het een behoorlijk marktaandeel heeft veroverd (zie grafiek 3 en 4). Shell is reeds nu actief met zonnepanelen. In Japan staat een fabriek die CIS-panelen fabriceert. Shell heeft decennia in de top 10 van grootste bedrijven ter wereld gestaan, maar is in 2014 gezakt naar de elfde plaats. Update 2021: Shell is nog verder weggezakt door de coronacrisis. Dividend wordt niet meer uitgekeerd en de waarde van de aandelen zijn gehalveerd.

Wat vinden toonaangevende personen ?

De meningen van Thierry Lepercq, Jeremy Leggett en de Nederlandse professor Wim Sinke worden door veel mensen belangrijk gevonden. Thierry Lepercq verwacht dalende prijzen en stijgende rendementen voor zonnecellen. In zonnige landen (delen van Azië en India, Texas, Chili en Zuid-Afrika) is de prijs al gedaald tot ca. 5 tot 7 cent per kWh. Hij verwacht dat dit in de periode 2018-2020 verder zal dalen tot zo’n 3,5 cent. Jeremy Leggett denkt dat de olievelden sneller leeg zullen raken dan de meesten nu denken. (peakoil) Daardoor zal de prijs van olie dramatisch toenemen en zonne-energie aantrekkelijk worden. Dit kan sneller gaan dan men verwacht (zie kader: Kodak-effect).

Wim Sinke verwacht ook dat het rendement van zonnepanelen verder zal stijgen en dat de prijzen verder zullen dalen. Daardoor zal de zonnepanelenmarkt verder groeien. “Zonne-energie heeft geen doorbraak nodig, zonne-energie is de doorbraak”. Gewoon op dezelfde voet als nu doorgaan en in 2020 betaal je in Nederland 10 eurocent voor 1 kWh zonne-elektriciteit.

Crisis en zonnepanelen

Shell Logo

De crisis heeft veel mensen bewuster gemaakt van de kosten van energie. Met een simpele kWh-meter kan men zelf zijn verbruik in kaart brengen (zie ook: www.duurzaambesparen.nl ) en vervolgens gaan besparen. Een stap verder is met zonnepanelen een netgekoppeld systeem aanleggen. Mensen die er naar streven 100% onafhankelijk te worden van de energieleveranciers zullen moeten investeren in opslagsystemen. Overdag schijnt de zon en word de accu opgeladen. ’s-Avonds als het donker is word de in de accu opgeslagen energie omgezet in bijvoorbeeld licht. Wat ook erg in opkomst is, is het aanleggen van een laagspanningsnet (gelijkspanning) voor verlichting en computers. Zeker als er alleen met tablets en notebookcomputers gewerkt wordt is dat te realiseren. Helaas ontbreekt het hier nog aan een standaard waardoor het nog wat hobbyistisch aandoet. Men voorkomt echter wel de verliezen die inherent verbonden zijn met iedere conversieslag. Het punt is echter dat de meeste LED-verlichting 12 V DC wil, een laptop 15 V DC, een USB-voeding is 5V DC, enz.
Alhoewel de leidingverliezen hoger zijn bij lage gelijkspanningsnetten, valt er toch ca. 10% te besparen volgens deskundigen. Ga zelf maar eens na hoeveel convertors u in huis heeft: Een LCD-tv werkt op gelijkspanning, vaak 12 V, hier zit dus een adapter in om van 230V AC de benodigde 12V DC te maken. Een computermonitor, idem dito. Een laptop of tablet? U heeft een adapter nodig! De oplader van uw (smart)phone, de stereo-installatie, de elektronische wekker, enz. enz.
De stichting gelijkspanning propageert een gelijksspanningsnet voor woonhuizen op lage spanning. Lees ook het artikel over slim omgaan met energie in woonhuizen elders op deze site.

All electric

Een nieuwe trend ten gevolge van de lage zonnepaneelprijzen en de steeds stijgende aardgasprijzen (32% belastingstijging in 2016) is om elektrisch warm water te maken en elektrisch te gaan verwarmen. Warmtepompen worden populairder en door de overheid gepromoot met de iSDE-subsidie.

« 1 2 3 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Volgende pagina:De VVE en zonnepanelen