Zonnepanelen in Nederland (2014)
30 april 2014
Inhoud artikelen Zonnepanelen in Nederland:
1. Zonnepanelen in het zonnetje gezet
2. De prijsdaling van zonnepaneelsystemen
3. De toekomst van zonnepanelen
1. Zonnepanelen in het zonnetje gezet
Zonnepanelen staan volop in de schijnwerper in Nederland. Reclamecampagnes van energiebedrijven, gezamenlijke inkoopacties zoals bijvoorbeeld van de vereniging Eigen Huis, en regelmatig nieuws in de media vertellen u dat u een dief van uw eigen portemonnee bent als u nu geen zonnepanelen koopt.
In het verleden was het vooral subsidie, de milieubeweging of linkse/groene partijen die zonnepanelen propageerden. Inmiddels hebben de consumenten ontdekt dat zonnestroom goedkoper is dan stroom van de energiebedrijven. Een voorwaarde is wel een schaduwvrij dak, bij voorkeur georiënteerd op het zuiden. Bij ongunstige georiënteerde daken, bijvoorbeeld op het Noorden, is zonnestroom niet rendabel. In 2013 verdubbelde het aantal geplaatste zonnepanelen in Nederland ten opzichte van 2012 (zie ook het staafdiagram op deze pagina). De verwachting is dat ook in 2014 weer een verdubbeling optreed.
Het rendement van zonnepanelen wordt steeds beter, en de kosten om een zonnepaneel te maken lager.
Grote fabrieken in vooral China en Japan zijn in staat om goede kwaliteit tegen een lage prijs te produceren. Door deze prijsdaling wordt het voor Europese huishoudens die Europese elektriciteitstarieven betalen, aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen, waarmee ze de hoge elektriciteitstarieven (voornamelijk belasting) omzeilen. Ook mond tot mondreclame speelt een grote rol. Als iemand op een verjaardagsfeestje verteld dat hij dit jaar weer 600 Euro heeft bespaart op zijn energierekening dankzij zijn mooie zonnepanelen, dan wil iedereen dat wel. Dit heeft geleid tot een soort rage dat iedereen zonnepanelen wil. Wat dat betreft heeft Nederland nog wat in te halen, want bij onze buren in Duitsland en België zijn zonnepanelen al vele jaren populair. Dit is vooral te wijten aan het ruimhartige subsidiebeleid in België (inmiddels afgeschaft) en de royale terugleververgoeding (EEG) bij onze oosterburen.
In Nederland worden de meeste zonnepanelen op woonhuizen geplaatst. Boerderijen worden steeds populairder vanwege hun grote dakoppervlakte. In Duitsland is dit geheel anders: daar doet ook de industrie mee en vind men grote zonneparken die gewoon op de grond aangelegd zijn. Dat betekend zon oogsten in plaats van bijvoorbeeld suikerbieten.
Volgende pagina: Deel 2 van Zonnepanelen in NL