Dunne film panelen Oost-Westsysteem

Dunne filmpanelen Oost-West geplaatst

De ideale oriëntatie van kristallijne panelen in Nederland is op het Zuiden onder een opstelhoek (inclinatie) van 37 graden. Amorf-Silicium panelen zijn veel gevoeliger voor diffuus licht, maar het te leveren vermogen per m² is een factor 2 lager dan van kristallijne zonnepanelen. Echter, door de aSi-panelen slim op te stellen als een dak, bestaande uit een zonnepaneel gericht op het Oosten, en een zonnepaneel gericht op het Westen onder een geringe inclinatie van 10° kan men dit aaneensluitend dakvullend plaatsen. Daar waar men bij kristallijne zonnepanelen een minimale afstand nodig heeft tussen de panelen om schaduwvorming en het blokkeren door een beschaduwd paneel te voorkomen, is dat bij ASi onder kleine hoek geen probleem.

Het Oost/West systeem van Schüco maakt gebruik van deze eigenschap. Dit systeem is ideaal voor grote platte daken waar men weinig gewicht op mag plaatsen. Dit systeem kan zonder ballast geplaatst worden en weegt slechts 12 kg per m². Het aSi is niet in een frame geplaatst maar tussen twee glasplaten. Onder de onderste glasplaat zitten twee aluminiumbalken waaraan een koppelstuk en een voet vast gemaakt word. De staalkabel, geplaatst onder de panelen vangt de trekkrachten op. Inmiddels (2014) heeft Schüco zijn dunne film zonnepanelen afgestoten en de overgebleven tak met kristallijne panelen en toebehoren verkocht aan Viessmann. Einde Schüco solar.

Los daarvan blijft het systeem voor landen als Nederland met veel bewolking en dus veel diffuus licht, een goede oplossing om op platte daken waar niet veel gewicht op geplaatst mag worden. Onder andere Sharp levert nog steeds zonnepanelen in dunne film technologie. In mei 2014 levert het toppaneel 135 Wp, dat is toch nog altijd de helft van een gangbaar kristallijn paneel. De prijs is iets meer als de helft van een mono-kristallijn paneel. Ook de nadelen van dubbele kosten voor montageframes en montagearbeid blijven bestaan. Men kan uiteraard ook Oost-West systemen realiseren met kristallijne panelen. Hier geld wel dat bij instraling onder de 200 W per m² de panelen minder presteren. Verder is ook de netomvormer (met TRAFO!) belangrijk. Een goed alternatief voor dergelijke situaties is om CIS-panelen toe te passen.


Samenvatting:

  • Oost/Westsystemen leveren meer kWh per jaar per m² dak vanwege betere benutting van het dak;
  • de kWh/kWp verhouding ligt wat lager als bij een systeem wat op het Zuiden is geörienteerd;
  • er is weinig ballast nodig, dus geringe belasting voor het dak;
  • door de kleine hellingshoek zijn de panelen nauwelijks zichtbaar vanaf de straat;
  • door deze opstelling wordt er gedurende de hele dag vrij constant elektriciteit geleverd (dit geld vooral als het systeem met dunne film panelen is uitgevoerd).
Volgende pagina: Glas-Glas zonnepanelen