« 1 2 3 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Optimizers (2)


Standaardisatie van de junctionbox

Een nieuwe ontwikkeling (stand 2016) is het standaardiseren van de junctionbox (aansluitdoos in goed Nederlands) op zonnepanelen. Interessant is hier het TS4-platform, zoals dat onder meer door Tigo Energy gebruikt wordt. Door een ander 'deksel‘ te plaatsen op de junctionbox kan men andere functionaliteit toevoegen aan het zonnepaneel, zo bestaat er een deksel TS4-D dat de drie bypassdiodes toevoegt aan het zonnepaneel. Dit is momenteel standaard bij zowat alle zonnepanelen. Maar men kan bijvoorbeeld ook een deksel monitoring of optimizing plaatsen, net wat men wil. Is er een paneel wat gedurende dag last van schaduw heeft, dan kan men dat paneel voorzien van een optimizerdeksel (TS4-O). Hieruit blijkt gelijk al een ander voordeel van dit systeem. Men kan functionaliteit mixen. Sommige panelen krijgen indien nodig een optimizer, andere panelen niet. Bovendien kan men in bestaande situaties zijn reeds geplaatste omvormer handhaven.

Retrofit of pre-assembled

Het nadien monteren van een optimizer of deksel op een zonnepaneel noemt men retrofitten.

Sommige fabrikanten leveren de zonnepanelen standaard al met optimizer, dit noemt men pre-assembled. De zonnepanelen die dit hebben worden vaak aangeduid als smart modules, oftewel slimme zonnepanelen. Het voordeel van de retrofit oplossing is dat ieder bestaand zonnepaneel (op basis TS4-platform) nadien uit te breiden is, met de optimizerfunctie om meer energie te oogsten, meer flexibiliteit te verkrijgen, grotere veiligheid vanwege het op afstand uitschakelen van de zonnepanelen (brandveiligheid).


Heeft een zonnepaneel geen TS4 junctionbox dan kan men de TS4-R adapter monteren zodat men de functies ook kan gebruiken op deze zonnepanelen.

Een voordeel van pre-assembled is dat men op afstand het serienummer van het paneel uit kan lezen. Bij retrofit dient men dit zelf in te voeren in een tabel. Tigo energy claimt een zelflerende opitmizer te leveren, waardoor de opbrengst een aantal keren na het eerste gebruik zijn maximum bereikt.


Door impedantiematching en de uitgangsspanning onder controle te houden is het ook mogelijk om iets langere strings (tot 30% extra) te maken.


Veel gestelde vragen over optimizers

Kan ik panelen met optimizers ook aansluiten op een normale netomvormer ?
Ja, dat is in veel gevallen mogelijk, raadpleeg de website van de fabrikant.
Wat een onzin, ik hoef geen optimizer, er zitten toch al diodes in een zonnepaneel?
Ja, dat klopt. Door de diodes wordt al enigszins geoptimaliseerd. De optimizers zorgen ervoor dat er een nog wat hogere stroom doorgelaten word.
Kan ik ook een hele string optimaliseren in plaats van een enkel zonnepaneel?
Ja, dat is ook mogelijk. SMA past bijvoorbeel global peak optitrack toe, door iedere keer het optimale werkpunt van de string op te zoeken en aan te passen, maar zodra de spanning onder de startspanning van de MPP-tracker daalt, zal er geen energie meer geleverd worden.

« 1 2 3 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.
Volgende pagina: Wat is beter: Micro-omvormers of optimizers?