Blog

DE BLOG IS GESTOPT EN NIET MEER ACTUEEL

Vrijdag 31 oktober 2014 :
SMA wint de Spirit of Innovation Award tijdens de Energie vakbeurs

Op de energiebeurs in Den Bosch presenteerde SMA de Sunny Boy 3600/5000 Smart Energy. De Sunny Boy Smart Energy is een toestel waarin omvormer, batterij en batterijbeheer zijn gecombineerd in één behuizing. Dit product heeft de Spirit of Innovation Award heeft gewonnen tijdens de Energie vakbeurs die plaats vond in oktober 2014 in Den Bosch. De Spirit of Innovation Award is de prijs voor de meest energiebesparende innovatie op de vakbeurs Energie in Nederland. De vakjury noemde het product innovatief en “Een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment:  de opslag van duurzame energie.” Dit is een opsteker voor SMA, dat in zwaar weer zit, vanwege de concurrentie van Chinese omvormers die vaak voor de helft van de prijs te koop zijn. De chinezen waren ook ruim vertegenwoordigd in Den Bosch. SMA heeft een goede reputatie opgebouwd vanwege hun goede service. Of de eindklant ook in de toekomst voor SMA blijft kiezen is nog maar de vraag. Net als voor zonnepanelen zoekt de klant de goedkoopste prijs. En dan kom je al gauw bij goedkopere aziatische merken uit. nu nog is solarriver de nr 2. ter wereld. Dit zou best in 2015 de nr. 1 kunnen worden, met sungrow op nr. 2. En SMA.....


Donderdag 20 nov 2014 :
High power zonnepanelen van Trina solar en JA-Solar
Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van de zon

Hier, in het StateKeylab van Trinasolar in het Chinese Changzhou op bedrijventerrein Trina PV Industrial Park wordt voortdurend geprobeerd om de zonnecellen te verbeteren. Hadden we enkele maanden geleden de introductie van de BenQ Sunforte met maar liefst 330 Wp op ca. 1,7 m2, nu kondigt Trina aan dat het 335 Wp monokristallijne zonnepanelen kan maken. Ook de polykristallijne panelen ondergaan een rendementsupgrade naar 20,53%. De Belg Pierre Verlinden uit Leuven, hoofd ontwikkeling bij het State Key Lab van Trinasolar heeft dit aan de pers medegedeeld.

Ook JA-solar blijft niet achter. De ceo Yong Liu van JA-solar deelde mee dat ze nu een rendement van 20% kunnen halen met polykristallijne panelen. Deze zonnepanelen komen begin 2015 op de markt.

Dat zijn interessante ontwikkelingen, en dat beloofd heel wat voor de toekomst. Als deze trend zich doorzet zal iedere zichzelf respecterende zonnecellenfabrikant met high-power cellen komen. Des te meer aanbieders, des te meer concurrentie. En dan zal de prijs ook gaan dalen. Momenteel zijn deze panelen nog erg prijzig.


Vrijdag 28 nov 2014 :
Longlife batterijen
Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van de zon
Foto: Tesla motors

Tesla gaat een accufabriek plaatsen in de USA en in Duitsland. Alhoewel deze batterijen in de eerste plaats bedoeld zijn voor elektrische auto's denkt men ook aan toepassingen in combinatie met zonnepanelen. Reeds nu zijn er Li-ion accu’s te koop voor een redelijke prijs (prijs is dalende) die naar verwachting meer dan 20 jaar mee kunnen gaan. De fabrikanten geven dit aan met het aantal mogelijke be- en ontladingen. Een gangbare waarde is 5000. Dat wil zeggen dat na 5000 be- en ontladingen er nog steeds 80% van de capaciteit van de accu aanwezig is. De accu is dus niet op na 5000 be- en ontladingen, maar alleen sterk in capaciteit gedaald. De levensduur van de accu is dan nog lang niet voorbij.

.


Woensdag 17 dec 2014 :
Over Euro's en dollars en waarom zonnepanelen in 2015 duurder worden
Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van de zon
dec 2014: De Euro daalt t.o.v de dollar

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Euro zwakker is geworden. Draghi vreest zelfs voor deflatie. Volgens Eurocomissaris Draghi is deflatie erger dan inflatie, en daarom wil hij de geldpersen aan zetten en Euro's drukken en verspreiden. Het gevolg is dat de waarde van de Euro zal dalen. Mensen met vermogen kunnen dan minder kopen voor hun geld. Dat noemen we inflatie. Mensen (en landen) met schulden kunnen wel makkelijker hun schulden aflossen. Wat heeft dit met zonnepanelen te maken ? Het is nu eenmaal zo dat zonnepanelen wereldwijd betaald dienen te worden in Amerikaanse dollars. Door de waardevermindering van de Euro worden hierdoor de zonnepanelen automatisch duurder.

.


Maandag 12 jan 2015:
Olie en zonnepanelen
Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van de zon
dec 2014: De Euro daalt t.o.v de dollar

Wat we in december al blogden is inmiddels bewaarheid. Door de sterke dollar zijn zonnepanelen uit het verre oosten ca. 2 cent per Wp duurder geworden. Tevens is door de lage olietarieven een daling van de gas- en elektriciteitsprijzen niet ondenkbaar. Dit betekend dat veel mensen mogelijk de noodzaak van zonne-energie niet meer inzien, en nog even wachten met de aanschaf van zonnepanelen. In Duitsland is het zelfs al zo dat mensen afzien van aardgas of olie, en overstappen op kolen. Maar dat is een ander verhaal. Duitse burgers vermijden zo de torenhoge energiebelasting die op olie, gas en elektriciteit geheven worden.

.


Maandag 18 jan 2016:
De prijzen van zonnepanelen stijgen weer !
Zonnepanelen rollen van de lopende band in de fabriek
Zonnepanelen komen uit produktie

De belasting op aardgas stijgt met 32% in 2016. De belasting op elektriciteit daalt. Hierdoor word bijvoorbeeld het eigen huis verwarmen in Nederland behoorlijk duur! Daar staat tegenover dat er een eenmalie aanschafsubsidie van de overheid is op zonneboilers. De Europese zonnepanelenmarkt is voor zonnepaneelfabrikanten steeds minder interessant. Ze kunnen betere prijzen krijgen in andere landen, zoals bijvoorbeeld Amerika. Daardoor annuleren deze fabrikanten reeds afgesloten contracten aan Europese afnemers om ze door te kunnen verkopen voor meer geld aan een afnemer in een ander werelddeel die meer wil betalen. Dit verklaart de schaarste die er momenteel is, en zal in ieder geval de komende twee a drie maandenzorgen voor een prijsopdrijvend effect zorgen.

Maandag 16 juni 2016:
Boeing vraagt patent aan voor eeuwigvliegend vliegtuig
Zonnepanelen op eeuwig vliegend vliegtuig van Boeing
Prototype Boeing


Vliegtuigbouwer Boeing heeft een patent aangevraagd voor een vliegtuig dat theoretisch nooit meer hoeft te landen zodra het zich  in de lucht bevind, volgens Digital Trends. Het ontwerp van Boeing werkt uitsluitend op zonne-energie


Volgende pagina: Disclaimer