Ongeraamde zonnepanelen

Ongeraamde zonnepanelen

De meeste zonnepanelen zijn opgebouwd zoals de foto hieronder laat zien:

Dat wil zeggen dat de zonnecellen (5) vacuĆ¼m verpakt in een EVA-folie (4) zitten die op een stevige onderfolie of laminaat (6) bevestigd zijn. Boven komt een glasplaat (3) als afdekking om de cellen te beschermen tegen weersinvloeden en om het zonlicht door te laten. Het geheel is voorzien van een aluminiumraamwerk (1) om de zaak bij elkaar te houden en om de zonnepanelen eenvoudig te kunnen opslaan, te vervoeren en te monteren. Tussen het frame zit een solarpakking (2) of bij de goedkopere uitvoeringen een siliconenkit.

De voordelen van dit systeem is dat men een stevig handzaam zonnepaneel heeft, wat zich in het verleden als goed bewezen heeft. Een nadeel is dat de laminaatplaat aan de achterzijde zeer buigzaam is. Een knietje van een onhandige monteur, of een flinke storm zal de plaat iets laten buigen, wat mogelijk tot haarscheurtjes in de zonnecellen kan leiden. Bij ongeraamde zonnepanelen ontbreekt het raamwerk en zal men nog voorzichtiger te werk dienen te gaan. Ongeraamde zonnepanelen hebben voor de sterkte een dikkere glasplaat of zijn in glas/glas uitgevoerd. De ongeraamde panelen worden eveneens op een montageframe gemonteerd. Er zijn speciale bevestigingsklemmen die direct op het glas geplaatst worden, maar tegenwoordig zien we steeds meer montage met bouten, die door de glasplaten heen gaan. Deze manier van bevestigen vergt een zeer nauwkeurige plaatsing van het montageframe. Deze panelen kunnen vaak ook op maat geleverd worden waardoor maatwerk mogelijk wordt. Men kan ook een mooi egaal vlak creeren, want het aluminium raamwerk ontbreekt. Dat ontbrekende raamwerk zorgt er ook voor dat ongeraamde panelen minder last hebben van het PID-effect.

Ongeraamde zonnepanelen op platte daken

Ongeraamde zonnepanelen komt men ook tegen op platte daken. Speciale ondersteuningsframes en speciale midden- en eindklemmen zijn verkrijgbaar om deze panelen te monteren.Volgende pagina: Dakpan zonnepanelen