PVT Photovoltaisch en thermisch gecombineerd (hybride)

Waarom PVT?

Voor platte daken bestaat er een oplossing bestaande uit een rol bitumen met daarin ge&iuntegreerd PV-cellen, vaak dunne film technologie, waaronder een soort dunne vloerverwarmingsslang loopt die de hitte van de zon en de PV-cellen afvoert naar bijvoorbeeld een zonneboiler.

Dit soort dakbedekkingen kan zowel bij nieuwbouw als renovatie toegepast worden. Het voordeel bij renovatie is dat het gewicht van deze dakbedekking aanzienlijk minder is dan een opstelling met panelen op staanders en de daarbij behorende ballast. Daken waar normaal vanwege het gewicht geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden kunnen nu toch nog energie opleveren. Vooral handig als men toch al de dakbedekking moest vervangen. Van belang is wel dat het platte dak een lichte hellingshoek van ca 3 graden afschot dient te hebben. Dit om te voorkomen dat er vuil of water op het PVT-dak blijft staan.

Voordelen PVT-dak

  • zeer laag gewicht;
  • betrouwbaar systeem, de cellen zitten waterdicht in de dakbedekking gegoten;
  • omdat men geen last heeft van schaduw van voorstaande rijen , zoals bij, panelen heeft men geen last van paneelschaduw, en kan men dus het dak optimaal benutten;
  • door de watervoerende buisjes onder de cellen worden de zonnecellen gekoeld waardoor het rendement vande PV-cellen stijgt en voorverwarmd water beschikbaar is voor thermische toepassingen, bijvoorbeeld het verwarmen van een warmwater boiler;
  • Twee in één: Heeft men een klein dak en men wil zowel thermische als photovoltaische zonne-energie, dan is dit systeem een mogelijkheid.

Nadelen PVT-dak

  • vanwege dat het dak bijna plat is, blijft de kans op vervuiling groot;
  • voor dit soort oplossingen wordt vaak gekozen voor flexibel Amorf-Silicium. Dit heeft niet de hoogste opbrengst;
  • bij eventuele defecten is het lastig om dit te repareren;
  • in de winterperiode is glycol nodig in de watervoerende buisjes tegen bevriezing.

De toekomst van PVT

Alhoewel het vanwege de lage prijzen van geraamde zonnepanelen nu niet aantrekkelijk is, zijn er toch toepassingen te bedenken waar PVT nuttig kan zijn. Echter nu, stand 2016, is het financieel en technisch beter om apart zonnepanelen en zonnecollectoren te plaatsen. Zodra echter de dunne film technologie meer Wp per m² gaat leveren en er is een goede vuilafstotende coating leverbaar tegen een goede prijs/kwaliteitverhouding zal het aantal PVT-systemen stijgen, zeker op daken die maar een geringe dakbelasting kunnen verdragen.

Volgende pagina: Vormen en standaardmaten