Montage van zonnepanelen op een plat dak (voorbeeld)

stap voor stap voorbeeld

Op deze pagina een voorbeeld hoe stap voor stap een montageframe bestaande uit aluminiumprofielen wordt opgebouwd. Het werd keurig verpakt afgeleverd. (Zie foto). In de langwerpige bruine dozen zitten de staanders. Boven op de dozen de zakjes met midden- en eindklemmen, de diagonale verstevigingsstrips alsmede een zakje met RVS-bouten. Helaas was het geen weer om het dak op te gaan en het frame te monteren. Vandaar dat ik in de rommelkamer een frame heb opgebouwd.


Op de hiernaast afgebeelde foto zijn twee staanders opgesteld. De pijl met '1' gemarkeerd geeft aan dat daar een randje zit, waar later het zonnepaneel op zal rusten. De pijl met '2' gemarkeerd geeft aan waar het boutje zit waar men eventueel nog de elevatie mee kan wijzigen. Dit frame is bedoeld voor een vaste opstellingshoek, daarom zit er ook maar 1 gaatje in. Maar indien men dat zou willen kan men eenvoudig nog een gaatje er bij boren, waardoor de opstellingshoek stijler word. Vervolgens moeten de staanders met elkaar verbonden door twee diagonale stripjes, die elkaar kruisen in het midden. Op onderstaande foto is een van de twee stripjes gemonteerd:Dan is het nu tijd om het zonnepaneel te plaatsen:


Nu het zonnepaneel geplaatst is, gaan we hem vastklemmen met de meegeleverde klemmen:
Conclusie

Eigenlijk valt het allemaal reuze mee om een frame in elkaar te sleutelen. Alles is al op maat gemaakt. En de manier van bevestigen door een zonnepaneel met vier klemmen (aan iedere zijde twee) vast te schroeven op de staanders, waar reeds gaten met schroefdraad op de goede plaats zitten, maakt dat het monteren plezierig en snel gaat. Er zat ook een aardklem bij, dat is gewoon een middenklem met een gaatje voor de aardedraad, en een bliksemafleider klem, hier is het gaatje een stuk groter van. Zelf heb ik die niet toegepast. (Gemaakt 2009).


Volgende pagina: Montage op een golfplatendak