Tools voor zonnepanelen (2)
Welke apparaatjes en hulpmiddelen zijn er?

Er zijn tal van hulpjes beschikbaar. Denk aan een kompas om de oriëntatie te bepalen. Men kan dan een conventioneel kompas kopen met een naald, maar men kan ook een app installeren op een smartphone met een digitaal kompas. Verder kan men gebruik maken van laser meetapparatuur om de dakafmetingen en de helling te bepalen. Met infraroodthermografie kan men controleren of alle cellen van het zonnepaneel nog in orde zijn.
Het kompas
Of men nu de zonnepanelen exact op het zuiden wil richten, of een Oost-West opstelling wil maken op een plat dak: Een kompas is hierbij onmisbaar. Eenmalig exact positioneren van de zonnepanelen zorgt jaren voor een optimale opbrengst. Bespaar dus nooit op een kompas. Voor een paar euro kan men al een kompas kopen, of men installeert een kompas app op zijn smartphone.
Laser meetapparatuur

Bron Würth
Ideaal voor de zonne-energie professional! Voor het opmeten van daken om zonnepanelen te leggen kan men met een laserafstandsmeter op statief metingen doen zonder dat men het dak op hoeft. Bijvoorbeeld om de lengte en breedte te bepalen van een schuin dak, of om de hoogte van het dak en een schaduwobject in de buurt op te meten.

Bron Würth

Bron Würth

Bron Würth
Warmtebeeldcamera’s (Infraroodcamera’s)

Met infrarood metingen worden de temperatuur van een object gemeten en in beeld gebracht. Ideaal om te kijken of een huis goed geïsoleerd is, en geen warmtelekken bevat, maar ook ideaal om een veld zonnepanelen te controleren op defecten.
Welke Infrarood camera is geschikt?

Bron Infratec
Omdat meestal vanaf relatief grote afstand gemeten wordt is een camera benodigd met hoge resolutie om een interpreteerbaar beeld te verkrijgen. Professionals hanteren een minimale resolutie van 5 x 5 meetpunten per zonnecel. Bij opnamen van dichtbij kan men volstaan met een lagere resolutie. Omdat defecte zonnecellen er uit springen vanwege veel hogere temperaturen, voldoen eigenlijk alle camera’s op het gebied temperatuurgevoeligheid. Alleen indien men dunne film zonnepanelen controleert is dit een aandachtspunt omdat hier de temperatuurverschillen kleiner zijn. Handig is een draaibaar display en een reëel beeld functie.
Condities om goede opnamen te maken

Bron Meteocontrol
Om een goed beeld te krijgen dient de zoninstraling idealiter tussen de 600 en 800 W per m² te liggen. De opname hoek dient zoveel mogelijk loodrecht op het zonnepaneel gericht te zijn. Sommigen gebruiken een drone met een IR-camera om goede beelden te kunnen maken. Men dient op te passen voor reflecties.
Software

Bron Flir
Software is benodigd om de beelden van de camera te verplaatsen naar de computer. Vaak kan men dan ook een temperatuurschaal toevoegen, commentaar toevoegen, en meetspots, hotspots of lijnen toe voegen. Vaak kan men ook de kleuren wijzigen, om een duidelijker beeld te krijgen. Ook het maken van een overlap thermische foto en gewone foto is een handige optie. Bijna alle programma’s hebben ook de mogelijkheid om een pdf-rapport te genereren.
Ervaring en cursussen
Om de beelden goed te kunnen maken en interpreteren is ervaring nodig. Deze kan men verkrijgen via het volgen van cursussen. Hier leert men ook om rekening te houden met reflecties en andere omgevingsfactoren.
Gereedschap om stekkers te monteren en demonteren

Onmisbaar zijn de zogenaamde pv-sleutels om MC-4 stekkers los te klikken zonder deze te beschadigen. Ook een krimptang om de kabel aan de stekker te bevestigen is een noodzakelijk gereedschap.