Infraroodcamera's voor zonnepanelen
Wat is een infraroodmeting?
Met infrarood metingen worden de temperatuur van een object gemeten en in beeld gebracht. Ideaal om te kijken of een huis goed geïsoleerd is, en geen warmtelekken bevat, maar ook ideaal om een veld zonnepanelen te controleren op defecten.
Welke Infrarood camera is geschikt?
Omdat meestal vanaf relatief grote afstand gemeten wordt is een camera benodigd met hoge resolutie om een interpreteer baar beeld te verkrijgen. Professionals hanteren een minimale resolutie van 5 x5 meetpunten per zonnecel. Bij opnamen van dichtbij kan men volstaan met een lagere resolutie. Omdat defecte zonnecellen er uit springen vanwege veel hogere temperaturen, voldoen eigenlijk alle camera’s op het gebied temperatuurgevoeligheid. Alleen indien men dunne film zonnepanelen controleert is dit een aandachtspunt omdat hier de temperatuurverschillen kleiner zijn.
Handig is een draaibaar display en een reëel beeld functie.
Condities om goede opnamen te maken
Om een goed beeld te krijgen dient de zoninstraling idealiter tussen de 600 en 800 W per m² te liggen. De opname hoek dient zoveel mogelijk loodrecht op het zonnepaneel gericht te zijn. Sommigen gebruiken een drone met een IR-camera om goede beelden te kunnen maken. Men dient op te passen voor reflecties.
Software
Software is benodigd om de beelden van de camera te verplaatsen naar de computer. Vaak kan men dan ook een temperatuurschaal toevoegen, commentaar toevoegen, en meetspots, hotspots of lijnen toe voegen. Vaak kan men ook de kleuren wijzigen, om een duidelijker beeld te krijgen. Ook het maken van een overlap thermische foto en gewone foto is een handige optie. Bijna alle programma’s hebben ook de mogelijkheid om een pdf-rapport te genereren.
Ervaring en cursussen
Om de beelden goed te kunnen maken en interpreteren is ervaring nodig. Deze kan men verkrijgen via het volgen van cursussen. Hier leert men ook om rekening te houden met reflecties en andere omgevingsfactoren.
Wat kost een infraroodcamera?
Stand mei 2017: Infraroodcamera's zijn betaalbaar geworden, ook voor de particuliere gebruiker.Er bestaan nu ook Infraroodcamera's voor de iphone en androidtelefoons. Het voordeel hiervan is niet alleen de wat lagere prijs, maar ook de flexibiliteit om de software aan te passen. Koopt men een complete kant en klare infraroodcamere dan is men voor de goedkoopste uitvoering ca. EUR 350,- kwijt. Kiest men voor de optie voor iphone of android, reken dan op ca. EUR 275,- wederom voor de goedkoopste uitvoering. Alhoewel er nu nog geen intelligente software op de markt is die helpt bij het opsporen van mankementen bij zonnepanelen, is het niet ondenkbaar dat dit binnen afzienbare tijd op de markt komt, of dat een hobbyist zijn code als open-source op internet zet. Heeft u dit reeds ergens gezien? Tips graag via de reactiepagina. Kant en klare camera's met intelligente software bestaan inmiddels wel en worden ingezet voor professioneel gebruik. Onderstaand kunt u daar meer over lezen.
Het Flois-systeem
Zonnecellen zitten ingekapseld in de EVA-folie. Zowel boven als onder de zonnecellen bevindt zich deze folie. Door de zonnestraling ontstaan in deze folie zogenaamde fluorophoren. Deze fluoresceren en lichten op als ze bestraald worden met uv-licht. Door de folie aan de achterzijde diffundeert zuurstof in het zonnepaneel, en daar waar het licht geen barrière ziet en gelijk doorschiet naar de andere kant van de EVA-folie, reageert het zuurstof met de polyenen. Daar verdwijnt de fluorescentie. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de ruimte tussen de zonnecellen, maar ook op plaatsen waar (micro)haarscheurtjes zitten.
Het Flois-systeem bestaat uit UV-Leds en een camera die de fluorescerende afbeelding vastlegt. Verder is er een grote zwarte kap aanwezig die het zonnepaneel afdekt. Dit is nodig, anders zou men alleen ’s-nachts metingen kunnen doen omdat het zonlicht gedurende de dag de meting verstoort.
Het systeem werkt juist andersom als de elektroluminiscentiemethode. Bij EL wordt het zonnepaneel onder spanning gezet. In plaats van stroom uit licht, wordt licht uit stroom opgewekt. Waar deze niet oplicht is de cel beschadigd.
Hagelschade
De nieuwe fluorescentiemethode heeft nog een voordeel. Bijvoorbeeld nieuw gevormde microscheurtjes na een hagelbui. Door de hagel diffundeert de zuurstof door de achterzijde van de EVA-folie en dooft de fluorescentie uit. Dit proces duurt enkele weken. Hierdoor kunnen de onderzoekers afleiden of het om nieuwe of oude scheuren gaat. Dit is uiteraard interessant voor verzekeringsmaatschappijen. Het is mogelijk om tot ca. twee maanden terug het ontstaan van de scheur te bepalen.
Hotspots
Ook kan men op de fluorescentiefoto zien of er cellen of delen van cellen niet meer actief zijn. Hoe warmer de EVA-folie, des te minder functioneren de zonnecellen. Dit is hetzelfde wat men ook op IR-beelden ziet. Voor zover bekend is tot nu toe het Duitse ISFH uit Emmertal de enige die op deze wijze zonnepanelen controleert.