Het reinigen van zonnepanelen

Zelfreinigende zonnepanelen

Fabrikanten vertellen vaak dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dit is deels wel zo, maar het is toch verstandig om af en toe –zeker op een plat dak- de zonnepanelen te inspecteren en indien nodig schoon te maken. Vooral kleverig spul uit ‘kleefbomen’ en vogelpoep zijn de boosdoeners. Stof regent er meestal wel weer af tijdens een regenbui.

Stofophoping

Tijdens droge perioden kan zich stof ophopen, wat op den duur tot een opbrengstverlies van ruim 10% kan leiden. Dit is ook afhankelijk van de opstellingshoek. Hoe steiler het zonnepaneel opgesteld staat, hoe stofvrijer het blijft. In grafiek 1 zien we hoe stof zich op de glasplaat verzameld bij een opstelhoek van resp. 15°, 34.5° en 60°. Grafiek 2 laat het effect van reinigen zien. Daaruit kan men concluderen dat monokristallijne panelen minstens om de 50 dagen gereinigd dienen te worden, en polykristallijne zonnepanelen na 85 dagen. Nu zal het in Nederland zelden 50 dagen aaneengesloten droog en stoffig zijn, maar zal er zeker een regenbui vallen die het stof wegspoelt. Maar men heeft ook te maken met ander vuil, vooral met vogelpoep en (kleef)bladerresten van bomen en planten. Het is verstandig om regelmatig een visuele inspectie te houden, en indien nodig te reinigen.

effect reinigen zonnepanelen
Grafiek2: Effect van reinigen
Bron: Elsevier

Nanocoating

cleaning robot voor het reinigen van zonnepanelen.

Sommige zonnepaneelbezitters brengen een Nano coating aan om zo een vuilafstotend laagje op de panelen aan te brengen. Dit oogt helaas vaak niet fraai en wordt dan ook om deze reden voor schuine daken afgeraden. De beste tijd om de zonnepanelen schoon te maken is in maart, dan zijn de panelen schoon voordat het zonneseizoen begint. Bij voorkeur de zonnepanelen schoon maken met een beetje lauw water en een doekje. Nooit agressieve reinigingsmiddelen gebruiken, deze tasten de beschermende laag op de zonnepanelen aan. Het beste is ook om de panelen schoon te maken tijdens bewolkt weer, of in ieder geval als er geen felle zon op de panelen schijnt.

Zonnepanelen op schuine daken kan men ook met een tuinslang schoonspoelen. Gebruik nooit een hoge drukspuit, want die kan de zonnepanelen beschadigen. Er bestaan ook reinigingsrobots die –speciaal voor grote zonnepaneelvelden- ontwikkeld zijn om automatisch de zonnepanelen te reinigen. In Japan zijn deze erg populair

Drainageclips

drainageclip voor waterafvoer en het reinigen van zonnepanelen.

een recente ontwikkeling is de drainageclip. Door capillaire werking wordt het water wat achterblijft in het randje van het zonnepaneel afgevoerd. Zonder deze clip zou het water ook wel verdwijnen door verdamping, maar dat gaat -zeker in de koudere periode- langzamer, waardoor er wat vuil achter kan blijven. Deze clip voorkomt dat. Het meest effectief is de clip bij panelen die opgesteld zijn onder een lage elevatiehoek, zoals op platte daken soms het geval is.

Video Solspil voert water uit het randje af vanwege wet communicende vaten.

Bron: solar-bouwmarkt.nl

Veelgestelde vragen

Waarom mag ik geen reinigingsmiddel gebruiken?
Vaak is het niet duidelijk wat een reinigingsmiddel precies doet. Het kan krassen op de glasplaat aanbrengen of de beschermende coating aantasten.

Volgende pagina: De kwaliteit van zonnepanelen