Het reinigen van zonnepanelen

Zelfreinigende zonnepanelen

Fabrikanten vertellen vaak dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dit is deels wel zo, maar het is toch verstandig om af en toe –zeker op een plat dak- de zonnepanelen te inspecteren en indien nodig schoon te maken. Vooral kleverig spul uit ‘kleefbomen ’en vogelpoep zijn de boosdoeners. Stof regent er meestal wel weer af tijdens een regenbui.

Nanocoating

cleaning robot voor het reinigen van zonnepanelen.

Sommige zonnepaneelbezitters brengen een Nano coating aan om zo een vuilafstotend laagje op de panelen aan te brengen. Dit oogt helaas vaak niet fraai en wordt dan ook om deze reden voor schuine daken afgeraden. De beste tijd om de zonnepanelen schoon te maken is in maart, dan zijn de panelen schoon voordat het zonneseizoen begint. Bij voorkeur de zonnepanelen schoon maken met een beetje lauw water en een doekje. Nooit agressieve reinigingsmiddelen gebruiken, deze tasten de beschermende laag op de zonnepanelen aan. Het beste is ook om de panelen schoon te maken tijdens bewolkt weer, of in ieder geval als er geen felle zon op de panelen schijnt.

Zonnepanelen op schuine daken kan men ook met een tuinslang schoonspoelen. Gebruik nooit een hoge drukspuit, want die kan de zonnepanelen beschadigen. Er bestaan ook reinigingsrobots die –speciaal voor grote zonnepaneelvelden- ontwikkeld zijn om automatisch de zonnepanelen te reinigen. In Japan zijn deze erg populair

Veelgestelde vragen

Waarom mag ik geen reinigingsmiddel gebruiken?
Vaak is het niet duidelijk wat een reinigingsmiddel precies dote. Het kan krassen op de glasplaat aanbrengen of de beschermende coating aantasten.

Volgende pagina: De kwaliteit van zonnepanelen