Micro-omvormers of optimizers

Wat is het beste?

Micro-omvormers versus optimizers. Indien men te maken heeft met schaduw dan is vaak de vraag: Zal ik micro omvormers toepassen of kies ik voor optimizers? De overeenkomst is dat beiden een eigen MPP-tracker hebben. Dus per zonnepaneel wordt de beste instelling gekozen. Het verschil zit hem er in dat een micro omvormer 230 V AC op het dak heeft, en een optimizer vaak werkt met een gelijkspanning. De prijs voor een systeem met micro omvormers of optimizers is vaak wel tot 30% hoger in vergelijking met een stringomvormer. Financieel is het dus altijd duurder. Een voordeel van optimizers is dat hier minder elektrische componenten in zitten dan in een micro-omvormer.


Grote condensatoren

Vooral de elco’s (condensatoren) kunnen na verloop van tijd kapot gaan. Als dat gebeurt, moet men het dak op om de micro omvormer te vervangen. Alhoewel fabrikanten soms wel 25 jaar garantie geven op micro omvormers, moet dit zich in de praktijk nog maar bewijzen. In optimizers zitten aanzienlijk minder grote condensatoren dan in micro-omvormers, de grote condensatoren zitten in de centrale omvormer waar de optimizers naar toe gaan. Bij eventuele defecten hoeft men dus niet het dak op. Bij optimizers kan het wel zo zijn dat er een hoge DC-spanning op het dak aanwezig is. Dit is hetzelfde als bij een stringomvormer. Vaak kan men met een optimizer deze wel uitschakelen. Dit lijkt op het eerste gezicht een overbodige functie, maar in geval van calamiteiten, bijvoorbeeld brand, kan dit nuttig zijn.

Het grote voordeel van de optimizer

De keuze voor een optimizer betekend automatisch ook de keuze voor een stringomvormer, waarin de grote condensatoren zitten. Mochten deze kapot gaan, dan kan men de stringinverter vervangen, terwijl men niet het dak op moet om een optimizer te vervangen. Er zijn al zonnepaneelfabrikanten die zoveel vertrouwen in optimizers hebben, dat ze deze integreren in de junctionbox van het zonnepaneel.

De belangrijkste verschillen tussen een micro-omvormer en een optimizer

Kort samengevat zijn de verschillen:
Micro-omvormer: 230 V AC op het dak;
Geen stringnetomvormer meer nodig;
Er zitten condensatoren in de micro-omvormer.
Optimizer: Hoge gelijkspanning op het dak;
Stringomvormer blijft nodig;
Weinig aan slijtage onderhevige componenten in de optimizer.


Volgende pagina: Merken netomvormers