Garantie netomvormers


Garantie per merk

Onderstaand een opsomming van de garantietermijnen van enkele bekende netomvormer fabrikanten:


  • SMA netomvormers: 5 jaar
  • Tigo optimizers: 25 jaar
  • Solar Edge netomvormers: 12 jaar
  • SolarEdge optimizers: 25 jaar
  • Huawei netomvormers: 5 jaar
  • Growatt netomormers: 10 jaar
  • ABB netomvormers:
  • Fronius netomvormers: 5 jaar, sommige 7 jaar
  • Mastervolt: op de WEB-modellen: 10 jaar
  • Delta: 5 jaar

We zien hier dat de bekende grote merken standaard 5 jaar garantie geven op netomvormers. Nieuwkomers die zich nog niet bewezen hebben bieden vaak een langere garantietermijn. Hier zien we eigenlijk hetzelfde als in de auto-industrie: Grote bekende (en dure) merken zoals Mercedes en Audi geven standaard maar enkele jaren garantie, terwijl een relatief nieuw merk als Kia bijvoorbeeld al 7 jaar garantie verstrekt, mits de auto onderhouden word bij een erkende dealer. Door langer garantie te verstrekken probeert de fabrikant vertrouwen te winnen bij potentiële klanten.

Garantieverlenging

Alle netomvormerfabrikanten bieden de mogelijkheid tot garantieverlenging. Men koopt dan in feite het risico op defecten af. Of dit verstandig is, is de vraag, want de meeste omvormers gaan of in het eerste jaar kapot, of na ca. 10..15 jaar. Het meest kwetsbare onderdeel in de netomvormer is de Elco (Elektrolytische Condensator). Deze kan een beperkt aantal keren opgeladen worden. Als deze componenten niet in een netomvormer zitten, zoals in de SolarEdge HD-wave, dan gaat een omvormer naar verwachting veel langer mee. SMA produceert zelf Elco’s met hele goede specs. Dit verklaart gelijk de reden waarom op optimizers vaak 25 jaar garantie gegeven word. Omdat hier geen Elco’s in zitten.

Hoe werkt garantieverlenging

Bij aankoop of na inbedrijfstelling van de netomvormer koopt u een aantal jaren garantieverlenging bij. Dit gaat vaak online, door het serienummer van uw netomvormer te registreren, en af te rekenen via iDeal. Stel, u verlengt de garantie van uw omvormer tot tien jaar. Gaat binnen 10 jaar uw netomvormer kapot dan krijgt u binnen 24 (of bij sommigen 48 of 72 uur) een vervangende omvormer geleverd. Dit betekend dat u bijna geen verlies aan zonne-opbrengst heeft. Iedere fabrikant heeft zijn eigen werkwijze, en er zijn verschillen. Lees dan ook altijd aandachtig de voorwaarden van de fabrikant door. Bovenstaande geld als voorbeeld. Het blijft altijd een afweging die men maakt, omdat men niet weet of de netomvormer defect gaat. De fabrikant weet dit uiteraard ook niet. Gaat de omvormer niet defect, dan is het weggegooid geld geweest. Gaat hij wel defect, dan heeft u voordelig een vervangend exemplaar. Door garantieverlenging heeft men wel zekerheid. Dat wil zeggen: De zekerheid dat u binnen de garantietermijn geen kosten heeft aan de omvormer, en de zekerheid dat u uw geld kwijt bent aan de garantieverlenging.

Volgende pagina: Kabelberekeningen (diameter, lengte, verlies)