« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Datasheet lezen en begrijpen

(vervolg)

Datasheet

We gaan hier verder met de datasheet van de Viessmann Vitovolt 300 P255PSEB. Het eerste deel waren typisch elektrische parameters. Dit gedeelte gaat ook over afmetingen, celtype en ( wind) belastbaarheid.
De datasheet is voor de leesbaarheid een beetje uitgerekt en in stukken gehakt. De volledige originele datasheet is hier als pdf te bekijken.


10.


Het celtype, bijvoorbeeld een mono kristallijne cel, een polykristallijne cel, CIS-technologie, aSi, enz. Dit zonnepaneel bestaat uit polykristallijne siliciumcellen van 156 x 156 mm.
Hier kan men van afleiden hoe modern deze cellen zijn. Momenteel zijn de 8A cellen 156x156 gangbaar. Oudere 5A cellen zijn kleiner( 125x125 ).

11. Hier staat het aantal cellen vermeld waaruit het zonnepaneel bestaat alsmede de maattolerantie. De cellen worden bijna altijd vacuĆ¼m en waterdicht gelamineerd in ethyleen-vinyl-acetaatfolie, afgekort als EVA-folie
12. De aansluitdoos (Engels: Junction Box) is de waterdichte aansluiting waar de kabels vastgemaakt zijn op de zonnecellen en drie Schottky diodes. De veiligheidsklasse is IP67, dat wil zeggen, waterdicht vanaf de bovenkant, en bestand tegen kortstondige onderdompeling. De drie Schottky bypassdiodes zorgen ervoor dat bij beschaduwen het paneel niet beschadigd (vermijding hotspots) en zorgt tevens voor het overbruggen van de zonnecellen om te voorkomen dat een enkel paneel in serie met een hele rij panelen de stroomproductie blokkeert. Gangbaar zijn drie diodes (stand 2015). Maar er zijn ook panelen te koop met 6 diodes. Deze panelen zijn interessant indien men te maken heeft met partiële schaduw op een paneel.
13. Het frame is van geanodiseerd aluminium (behandeld tegen weersinvloeden). Het frame is vaak zilverkleurig of zwart. Kwaliteitspanelen zijn met geschroefde hoeken en een rubberen solarpakking tussen glas en frame in plaats van siliconenkit. Helaas is deze informatie vaak niet terug te vinden in de datasheets.
14. Het glas is ijzerarm gehard antireflex glas. IJzerarm is belangrijk, want ijzerdeeltjes reflecteren de zonnestralen.
15. Het gewicht van het paneel.
16. De maximale belasting door (wind)kracht of zuiging
17. Dit paneel is voorzien van 1m lange kabels van 4 mm² doorsnede met daaraan een MC-4 compatible stekker.
18. De eisen die aan de onderconstructie gesteld worden.
19. De veiligheidsklasse
20. De gebruiksklasse
21. Dit is vooral interessant voor distributeurs: Het aantal panelen per pallet.
22. Uit de maattabel kan men alle maten van het zonnepaneel herleiden. Om te berekenen hoeveel er op een dak passen is de lengte en breedtemaat het belangrijkste. De dikte is van belang om de juiste midden- en eindbevestigingsklemmen te kiezen.
23. De garantietermijn die de leverancier verstrekt op dit paneel.
24. Het gegarandeerd vermogen oftewel de opbrengstgarantie. Helaas degradeert ieder kristallijne zonnepaneel. Wat dat betreft is het net een mens :) .Voor een zonnepaneel betekend dit dat hij ieder jaar een klein beetje minder elektriciteit gaat leveren. Gemiddeld is dit meestal minder dan 1% per jaar. Dunne filmpanelen degraderen de eerste maanden na blootstelling aan zonlicht vrij fors. Het meest gewild is een lineaire vermogensgarantie, zoals ook bij dit paneel het geval is. Dat betekend dat hij op jaarbasis bekeken ieder jaar hetzelfde percentage minder vermogen gaat leveren. In de voorbeelddatasheet van dit paneel wordt gegarandeerd dat na 25 jaar nog minimaal 80% van de opbrengst gehaald wordt ten opzichte van een nieuw paneel. Na 25 jaar is het 255Wp paneel dus een 204 Wp geworden!
25. De garantiebepalingen van het zonnepaneel .
26. Welke certificaten het paneel heeft.
« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.
Volgende pagina: Het typeplaatje