Soorten accusystemen

Soorten accu systemen

DC-systemen:

De accu wordt tussen de zonnepanelen via een tussencircuit (bijvoorbeeld met de SMA Sunny Island) en de netomvormer aangesloten. Het voordeel hiervan is dat er maar een keer een conversieslag DC naar AC plaats hoeft te vinden wat in theorie lagere verliezen betekend en dus hogere systeemrendementen als AC-systemen. In de praktijk zijn de verschillen echter minimaal.

AC-systemen:

De accu is aan het 230 V huisnet aangesloten. Het voordeel hiervan is dat men eenvoudig een accu kan plaatsen zonder dat men zijn zonnepaneleninstallatie hoeft aan te passen. De Tesla power Wall en de SMA Sunny Boy Storage zijn voorbeelden van een dergelijk systeem.

DC-Gen-Systemen (DC-Generator):

De Accu wordt tussen zonnepanelen en netomvormer geplaatst. Een voordeel t.o.v. DC-systemen zijn dat men bestaande systemen kan uitbreiden met deze accu zonder ingrijpende wijzigingen in de bestaande installatie. Een voordeel t.o.v. AC systemen is dat er een conversie slag DC naar AC overgeslagen word. Een nadeel van DC-Gen-Systemen is dat het ontlaadvermogen door het maximale vermogen en ook door de maximale ingangsspanning van de netomvormer gelimiteerd is.

DC/AC systemen:

Deze systemen kunnen zowel via de DC-kant als vanaf de AC-kant opgeladen worden. Deze systemen kunnen dus flexibel ingezet worden als AC-systeem en tevens profiteren van de voordelen van DC-systemen. Momenteel (stand nov 2016) zijn er nog niet veel DC/AC-systemen op de markt.

Veelgestelde vragen

Waarom is een AC-systeem zo handig?
Een AC-systeem heeft als voordeel dat men een bestaande installatie met zonnepanelen zonder deze te wijzigen uit kan breiden met een accu.

Volgende pagina: De PV-boiler