Kenmerken van de PVboiler
Waarom een PV-boiler?

Op de vorige pagina hebben we de voor- en nadelen van de pv-boiler uitvoerig besproken. Kort samengevat komt het er op neer dat de PV-boiler met zonnepanelen goedkoper is en veel minder onderhoud nodig heeft dan een systeem met thermische zonne-energie.
Voorbeeld: Waterverbruik van twee personen
Op basis van standaard waterverbruiktabellen kan men concluderen dat het gemiddeld verbruik per persoon 30 liter warm water van 60°C per dag is. Met de formule Q = m · c · ΔT kan men dan de benodigde energie berekenen. Dat is voor 30 liter warm water van 60° dan 1,75 kWh. Voor twee personen wordt dat dan 3,5 kWh. Rekent men daarbij nog onverveer 0,5 kWh per dag aan leidingverliezen en stralingsverliezen van de boiler dan komt men op 4 kWh per dag. Per jaar wordt dat dan 365 x 4 = 1460 kWh. Dit betekend dat men ca. 1700 Wp aan zonnepanelen dient te installeren onder optimale condities, dus opstelhoek van 30 graden op het Zuiden.
Verschillende soorten PV-boilers
Als eerste selectiecriterium is het materiaal waar de boiler van gemaakt is belangrijk. De meest voorkomende materialen zijn momenteel:
- Koper (nadeel: koper geeft af aan het water (hoe warmer hoe meer) waardoor er een mimieme hoeveelheid koper in het warme water kan komen, vooral wanneer het water hier lang in verblijft, neemt het kopergehalte in het water toe. Dit is ook de reden dat waterleidingbedrijven adviseren om geen warm water uit een boiler te drinken. Voor douchen vervalt dit nadeel).
- RVS (nadeel: duur, voordeel: Hygienisch, duurzaam, lichtgewicht).
- Geëmailleerd staal: (nadeel: zwaar gewicht, anode nodig. Voordeel: goedkoop en sterk).
Verder onderscheiden we de pv-boiler (zonnepanelen direct op de boiler aangesloten) en de elektro-boiler (zonnepanelen via netomvormer aangesloten)
Kenmerken van de elektro-bivalente boiler

droge aanbinding elektrisch element
- Geïntegreerde naverwarmingsspiraal, die aan te sluiten is op bijvoorbeeld een cv-ketel;
- Elektrisch element (EHE) vermogen tussen de 1 en 3 kW;
- Het elektrisch element kan aangesloten worden op de netomvormer;
- Droog EHE om aantasting door kalk tegen te gaan (droog wil zeggen dat het EHE in een buis zit, en dus zelf nooit geen contact met het drinkwater heeft);
- Automatische adaptieve regeling EHE (0,5 - 2,7 KW) afhankelijk van het overschot aan energie vanuit de zonnepanelen. Zo word alleen het dagoverschot gebruikt om de boiler op te warmen;
- Geëmailleerde binnenzijde van de boiler voor optimale hygiene.