PERC technologie
PERC zonnecel technologie
PERC (Passivated Emitter Rear Cell) maakt –zoals de naam eigenlijk al zegt- gebruik van een innovatie aan de achterzijde van de zonnecel. Bij een AI-BSF cel zit aan de achterzijde aluminiumfolie. Die zorgt dat de opgewekte stroom goed afgevoerd kan worden. Daar een zonnecel flinterdun is komt er ook zonnestraling door de zonnecel heen direct op deze aluminium laag, die deze straling opneemt. Dat is eigenlijk zonde, de cel wordt hierdoor onnodig warm en er wordt van deze straling geen elektriciteit opgewekt.
Wat doet PERC precies?

PERC-cellen hebben een extra laag tussen de zonnecel en de aluminiumfolie. Deze extra laag reflecteert de binnenvallende straling naar de zonnecel, waardoor deze straling alsnog een bijdrage kan leveren aan het genereren van elektriciteit. Dit principe lijkt enigszins op dubbelzijdige zonnecellen en de bi facial zonnecellen
De toekomst van PERC
De verwachting is dat PERC het gaat winnen. Bekende zonnecel fabrikanten passen nu al PERC-technologie toe. De kosten om een cel te maken zijn lager, de kwaliteit blijft onverminderd hoog, en het vermogen van de cel is hoger dan van andere technologieën. De verwachting is dat vanaf 2017 PERC-technologie zal domineren. Dat betekend dat de prijzen van zonnepanelen zullen dalen, en de vermogens van de panelen hoger worden, naar verwachting in 2016/2017 al boven de 300 Wp (stand: aug 2016). Een bijkomend voordeel van PERC-technologie is dat er licht uit een breder spectrum ongezet wordt in elektriciteit in vergelijking met conventionele zonnecellen.
De Nadelen van PERC
Dat poly-PERC gevoelig is voor snelle PID-degradatie is bekend, maar nu zijn er geruchten dat ook mono-kristallijne PERC zonnepanelen zeer gevoelig zijn voor licht/temperatuur geinduceerde (LeTID) degradatie. De Duitse TÜV heeft wat testen uitgevoerd, en dat was helaas niet allemaal positief. Lees hiervoor de presentatie van een test voor een fabrikant. Deze LeTID treed op bij celtemperaturen tussen de 50 en 95 °C.