Veel gestelde vragen over de meterkast

De meterkast in woonhuizen


Automaat voor de groepenkast
Automaat
Bron: ABB

Wat is een automaat?
Een automaat is een automatische zekering. Wordt de stroom te hoog (voor een woonhuisgroep meer dan 16 A) dan verbreekt de automaat het stroomcircuit. De automaat vervangt de ouderwetse smeltzekering.

Aardlekautomaat in de groepenkast
Aardlek
automaat
Bron: ABB

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?
Een aardlekautomaat is een installatieautomaat (voor een groep) gecombineerd met een aardlekschakelaar.

Aardlekschakelaar
Aardlekschakelaar
Bron: ABB

Hoeveel groepen mogen er achter een aardlekschakelaar?
Er mogen max. vier groepen achter een aardlekschakelaar van 30 mA.

Wanneer moet men een aparte groep toepassen?

Indien er apparatuur aangesloten word die meer dan 2000 Watt verbruikt, is een aparte groep verplicht. Denk aan een wasmachine, vaatwasser, elektrisch kooktoestel, enz.. Ook zonnepanelen met een totaal vermogen van meer dan 600 Watt moet men verplicht op een aparte groep aansluiten. Gaat men meer dan 3600 W AC aan zonnepanelen plaatsen, dan dient men deze te verdelen over meerdere groepen. Als men meer dan 4400 Wp aan zonnepanelen aansluit is het van belang om de hoofdzekering te controleren. In de meeste woonhuizen zit een hoofdzekering van 25 A.

Is het nodig om een extra kilowattuurmeter te plaatsen?

kWh-meter voor inbouw in groepenkast
kWh-meter
Bron: ABB

Nee, dit is niet nodig, maar wel handig. In één oogopslag ziet men de opgewekte elektriciteit met zonne-energie. Het hangt ook een beetje af van het soort omvormer dat gebruikt word. Sommige omvormers geven keurig de opgewekte kWh's in het display aan. Maar er zijn ook veel omvormers die geen display hebben, en waar men met een smartphone de gegevens moet opvragen. Het blijft een kwestie van smaak en gemak, maar het is niet verplicht. Bovendien kunnen moderne slimme meters ook de opbrengst van zonnepanelen weergeven.

Volgende pagina: Oriëntatie van zonnepanelen