« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Het principe van zonne-energie

Zoninstraling in Nederland

Op de vorige pagina hebben we gezien dat er ruim 1000 kWh/m² per jaar aan zonlicht in Nederland aankomt. Met een zonnepaneel en omvormer kan men deze energie omzetten in elektriciteit, zoals wij die dagelijks gebruiken. Bij iedere omzetting gaat er wel energie verloren. Zo blijft er van die 1000 kWh/m² daglicht nog maar 200 kWh per m² aan elektriciteit over. En dan gaan we uit van een zonnepaneel uit 2021 met een rendement van 20%, die optimaal opgesteld staat. Een optimale opstelling betekend dat het zonnepaneel zoveel mogelijk licht ontvangt met een hoge intensiteit.

De Tilt (helling)

Smodule=SincidentcosαsinβcosΨ-Θ+sinαcosβ

De zon, vanuit het zonnepaneel gezien, staat niet stil maar beweegt, waardoor de instralingshoek iedere keer wijzigt. Om te kunnen rekenen met de zoninstraling per dag op een zonnepaneel wordt gewerkt met de instraling op een horizontaal vlak en de zogenaamde tilt factor. De tilt is de verhouding tussen de instraling op het zonnepaneel onder een hoek opgesteld en een die helemaal plat ligt (0 graden). Als de tilt lager dan 100% is, ontvangt het zonnepaneel dat onder een hoek is opgesteld minder zonlicht dan het plat liggende zonnepaneel. Voor Nederland heeft ecofys een instralingsdiagram opgesteld waar men deze gegevens af kan lezen.

Straling bereikt PV-panelen/ instraling op aarde/ Duurzaambesparen.nl
Instralingsdiagram Nederland

De verschillende cirkels stellen de opstelhoek van de zonnepanelen voor, en de lijnen de oriëntatie. De witte ovale lijnen geven het percentage zoninstraling aan zodat men kan aflezen wat de zoninstraling is afhankelijk van deze twee variabelen. Meer hierover is te lezen bij het onderwerp terugverdientijd.

Op de pagina over terugverdientijd vind u ook een voorbeeld hoe men dit instralingsdiagram af moet lezen, en hoe dit te gebruiken om de opbrengst te voorspellen. Vind u dit niet interessant of te bewerkelijk en bent u toch geïnteresseerd in een opbrengstprognose? Doe dit dan via een vrijblijvende offerte-aanvraag hieronder.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? En wilt u misschien een en ander vergelijken? Of een indicatie krijgen wat dat allemaal gaat kosten? Dan kunt u het offerteformulier invullen en u ontvangt gratis en vrijblijvend een offerte.

« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.
Volgende pagina: Zonnecellen

Zoeken op de site:

Reacties

socialbar facebook, google+, twitter, email
Hoe duur zijn zonnepanelen?

Voor meer informatie over de prijs van zonnepanelen, netomvormers, montagemateriaal en montage werkzaamheden bezoek de prijspagina.

Advertenties
Zonnepaneel quiz

Wanneer is de airmass (AM) gelijk aan 1?


Test uw kennis over zonnepanelen en doe de zonnepanelen quiz.

Doe de zonnepanelen quiz!.
Wattpiek en rendement

Het rendement geeft aan hoeveel vermogen er per vierkante meter zonnepaneel opgewekt wordt. Zonnepanelen met een hoog rendement nemen minder ruimte in beslag. Het aantal Wattpiek bepaalt het te leveren vermogen. Een zonnepaneel van 350 Wp met een rendement van 20% levert net zoveel elektriciteit als een paneel van 350 Wp met 15% rendement. Het laatste paneel is alleen iets groter van afmetingen.

Links: